'Lees dit als je topfoto's wilt maken' van Henry Carroll voert je stap voor stap door de grondbeginselen van compositie, belichting, licht, lenzen en de uiterst belangrijke kunst van het kijken.

‘Lees dit als je topfoto’s wilt maken’ van Henry Carroll voert je stap voor stap door de grondbeginselen van compositie, belichting, licht, lenzen en de uiterst belangrijke kunst van het kijken.

Wie wil bijleren over fotografie, vindt een overweldigend aanbod aan handboeken, cursussen en workshops. ‘Lees dit als je topfoto’s wilt maken’ van Henry Carroll onderscheidt zich niet alleen door zijn bescheiden omvang en formaat (128 pagina's, 14,4 x 20 cm) maar vooral doordat elk aandachtspunt geïllustreerd wordt met een foto van een topfotograaf.

Carroll heeft het niet zo begrepen op handboeken fotografie die je meteen platslaan met jargon en technische kwesties. "Geweldige foto's maken heeft minder te maken met technische kennis en veel meer met een goed gebruik van het waardevolste onderdeel van je uitrusting: je ogen." Zijn boek vertrekt daarom vanuit het beeld. Elk hoofdstukje is opgehangen aan een 'iconische foto' van fotografen als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Dorothea Lange, Martin Parr en Alec Soth. Die gebruikt hij om zaken als compositie, licht, en lensgebruik uit te leggen.

De onderwerpen die Carroll behandelt zijn op zich vrij standaard voor een basiscursus fotografie, maar zijn heldere stijl en spaarzaam gebruik van vaktaal maakt het tot een zeer verhelderend boek.

Om het boek te introduceren organiseerde uitgeverij Luster een workshop onder leiding van fotograaf Niko Caignie voor acht amateurfotografen, waaronder twee lezers van Shoot. Hun ervaringen en foto's kan je bekijken op het blog van Luster.

'Lees dit als je topfoto's wil maken' verscheen bij Luster, ISBN 9789082038729, 14,95 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.