Samsungs nieuwste systeemcamera verschilt uiterlijk noch qua specificaties sterk van zijn voorgangers. Maar hij kreeg wel een uitstekend beeldscherm en een prima elektronische zoeker.

Samsungs nieuwste systeemcamera verschilt uiterlijk noch qua specificaties sterk van zijn voorgangers. Maar hij kreeg wel een uitstekend beeldscherm en een prima elektronische zoeker.

De NX30 bevat een beeldsensor in APS-C formaat met 20 megapixel, net als de Galaxy NX en de NX300. Door de nieuwe beeldprocessor haalt de NX30 een hogere topsnelheid van 9 opnames per seconde in jpeg- en raw-formaat.

De meeste fotografische instellingen laten zich vlot instellen via het Functie-menu. Er zijn drie manieren om dat op te roepen: via de Functie-toets; via het aanraakscherm; en via de i-Functietoets op de lens.

Het aanraakscherm is een van de sterkste troeven van de NX30. Het is scherp en vertoont een ruim kleurengamma. Even nuttig is de mogelijkheid om het scherm te kantelen en te roteren, zodat je de camera in ongebruikelijke posities kunt plaatsen. Ook de elektronische zoeker is haarscherp; hij heeft bovendien nauwelijks last van vertraging.

De NX20 heeft wifi ingebouwd, en via de gratis Samsung Smart Camera App kun je de camera vanop afstand bedienen en beelden bekijken op een smartphone en tablet. Je kan ook een verbinding maken met een wifi-hotspot om beelden door te sturen naar sociaalnetwerken zoals Facebook of opslagdiensten zoals Dropbox.

Prestaties

Onze testfoto's vertonen scherpe details en levensechte kleuren. Heel heldere partijen zoals witte wolken zijn soms overbelicht; met de meegeleverde versie van Adobe Lightroom laat zich hierin nog wat detail herstellen indien je in raw-formaat fotografeert. Tot aan ISO 800 is ruis geen probleem. Daarboven gaat de ruisonderdrukking in jpeg-formaat ten koste van details. In raw-formaat kan je eveneens in Lightroom zelf de ruis wegwerken, wat een beter balans tussen ruis en scherpte oplevert.

De autofocus gebruikt een hybride systeem met fasedetectie-pixels op de beeldsensor. Hij is snel en accuraat, maar bij continu-autofocus slaagt hij er vaak niet in om bewegende onderwerpen goed te volgen.

Conclusie

De sterke punten van de NX30 zijn de uitstekende elektronische zoeker, het aanraakscherm en de goede connectiveit via wifi. In normale omstandigheden levert hij een prima beeldkwaliteit, maar bij hoge gevoeligheden scoort de NX30 net wat minder goed dan de concurrentie.

Adviesprijs: 999 euro (maart 2014)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/13/135678_nx3001.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/13/135678_nx30kleurkopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/13/135678_nx30lichtkopie.jpg” caption=”Het uitklapbare aanraakscherm is een van de sterkste troeven van de NX30.||De NX30 maakt foto’s vol details en rijke kleuren (f/8, 1/320, ISO 100, 36mm).||In normale omstandigheden levert de NX30 een prima beeldkwaliteit (f/7.1, 1/250, ISO 100, 36mm).”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.