De Canon EOS 70D heeft een bijzondere Dual Pixel CMOS AF-sensor. Is dit de redding van de APS-C-spiegelreflex?

De voorbije jaren kregen vooral de fullframespiegelreflex en de compacte systeemcamera veel aandacht van fabrikanten. Maar ook bij de reflexcamera met cropsensor staan de ontwikkelingen niet stil.

Dat is te zien aan de Canon EOS 70D, een spiegelreflex met een bijzondere Dual Pixel CMOS AF-sensor. Is dit de redding van de APS-C-spiegelreflex?

Stevig en fors
De 70D is de opvolger van de 60D, en hoewel hij iets kleiner uitvalt, is het toch een behoorlijk forse camera. Ondanks de kunststof body voelt hij stevig aan. De 70D is een camera voor gevorderde amateurfotografen, met de bijbehorende kenmerken zoals een extra statusscherm op de bovenkant, waarop je de belangrijkste opnameparameters kunt controleren zonder het lcd-scherm te hoeven inschakelen.

Advertentie

Er is ook een uit de kluiten gewassen programmawiel dat ook nog eens via een centraal geplaatst knopje vergrendeld is tegen ongewenst verdraaien. (Semi)professioneel is ook de weerbestendige afwerking, met naden die zeer nauw op elkaar aansluiten en knoppen, draaiwielen en klepjes die van een rubberafdichting zijn voorzien.

Het 3-inch lcd-scherm is via een scharnier aan de zijkant bevestigd, zodat het niet alleen uitklapbaar maar ook draaibaar is. Het is bovendien aanraakgevoelig: je kunt met je vinger het menu instellen, door gemaakte opnames bladeren en ze eventueel (met twee vingers) uitvergroten.

Tijdens live view kun je het scherpstelpunt met je vinger verplaatsen. In de Touch Shutter-modus stelt de camera dan daarop scherp, waarna de opname meteen gemaakt wordt. Als je de mate van aanraakgevoeligheid via het menu verhoogt, kun je het scherm zelfs met dunne handschoenen aan bedienen.

De optische zoeker heeft een royaal formaat. Over het zoekerbeeld kun je naast een lijnenraster ook een digitale waterpas oproepen (in het menu ‘Zoeker niveau’ genoemd, een ongelukkige vertaling van het Engelse woord ‘level’, dat hier ‘waterpas’ betekent). Die waterpas is eenvoudig uitgevoerd: geen grote, de aandacht afleidende gekleurde strepen of cirkels, maar een klein doorzichtig pictogram van een camera met een paar indicatiestreepjes.

Canon heeft de 70D meteen ook maar met wifi uitgerust. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals het bedienen van de camera vanaf een smartphone dan wel tablet (met EOS Remote-app) of computer (met EOS Utility-software), uitwisselen van bestanden met andere wificamera’s van Canon en het overzetten van beelden naar computer, internet, televisie of wifiprinter. De 70D heeft geen ingebouwd gps, maar je kunt wel de optionele GP-E2 ontvanger aansluiten (die kost dan wel 325 euro). 


Het scherm van de 70D kan uitklappen en roteren.

Dubbel focussysteem

De blikvanger van de 70D is het nieuwe, dubbele autofocussysteem. In de normale zoekermodus stelt een spiegelreflex snel scherp met behulp van fasedetectie-autofocus. Deze fasedetectie-AF werkt via de (halftransparante) spiegel, die licht op een aparte autofocusmodule doet belanden.

Er worden twee beelden (vanuit de rechter- en de linkerkant van de lens) opgevangen en vergeleken, waarna de AF wordt geactiveerd. In liveviewmodus wordt de spiegel echter opgeklapt, zodat je het dan moet doen met de langzamere contrastdetectie, waarbij het door de beeldsensor waargenomen beeld gebruikt wordt om scherp te stellen.

Sinds enige tijd heeft de industrie daar echter wat op gevonden: dankzij een aantal speciale autofocuspixels op de sensor is het toch mogelijk om een snellere fasedetectie-AF te krijgen in live view. Deze scherpsteltechniek wordt vaak hybride-AF genoemd, omdat het in feite een combinatie van fasedetectie-AF en contrastdetectie-AF is. Het eerste deel van de scherpstelling wordt verzorgd door de snelle fasedetectie op basis van die AF-pixels, waarna de langzame contrastdetectie de puntjes op de i zet.

Deze truc wordt toegepast bij enkele spiegelreflexen (zoals de EOS 100D en 700D) en vooral systeemcamera’s; hij kent echter wel een aantal beperkingen. De pixels die voor de AF gebruikt worden, zijn voor de helft afgedekt, en daardoor maar voor 50 procent lichtgevoelig.

Kort door de bocht gesteld: als een pixel die voor AF-detectie gebruikt wordt in de foto zuiver wit zou moeten zijn, wordt die door dat lichtverlies lichtgrijs. Om de pixels de juiste helderheid te geven, wordt informatie uit de omliggende pixels gebruikt. Daardoor is het aantal AF-pixels dat een fabrikant op een sensor kan plaatsen zeer beperkt. En doordat deze pixels maar half zo gevoelig zijn als normale, werkt dit AF-systeem ook minder goed bij weinig licht.

 

Het nieuwe autofocussysteem in live view is snel genoeg om bewegende onderwerpen te blijven volgen.

Focus in de praktijk

Maar Canon rekent nu in één klap af met deze nadelen en beperkingen. De doorbraak zit hem in het nieuwe sensorontwerp. De beeldsensor van de 70D produceert foto’s van maximaal 20 megapixel (5.472 x 3.648 pixel), maar telt eigenlijk dubbel zoveel lichtgevoelige fotodiodes.

Elke pixel is als het ware gesplitst in twee ‘halve pixels’, die een iets ander beeld opvangen. Op basis van dat verschil kan de scherpstelling berekend worden. Tijdens de daadwerkelijke opname wordt de lichtopbrengst van beide pixelhelften gecombineerd, zodat er geen lichtverlies is.

Er hoeft dus niet geïnterpoleerd te worden, aangezien de pixel zijn volledige lichtsterkte behoudt. Dat laatste is – vooral bij film – belangrijk bij minder licht en/of kleine lensopeningen. Zodoende kun je lensopeningen tot f/11 gebruiken; bij camera’s met conventionele AF-pixels is dat f/5,6. Bovendien kunnen bijna alle pixels op de sensor als AF-pixels fungeren, in plaats van slechts een beperkt aantal. De pixels aan de rand van de sensor worden niet voor de autofocus gebruikt, omdat het licht daar te schuin op de sensor valt.

De nieuwe techniek functioneert bij de meeste Canon-objectieven, dus niet alleen bij de nieuwere STM-lenzen (die echter wel heel geruisloos werken). Canon heeft een overzicht op de website staan. Naar verluidt werkt het ook bij objectieven van andere merken, maar daar doet Canon geen uitspraak over. Bijzonder is dat de camera de Dual Pixel-techniek ook tijdens het filmen – dus tijdens het uitlezen van het beeld – kan gebruiken, zodat er een snelle continu-AF mogelijk is.

Je hebt verschillende AF-modi tijdens de liveview- en filmmodus: FlexiZone Multi, FlexiZone Single en gezichtsherkenning met tracking. De scherpstelling werkt geweldig (vooral bij FlexiZone Single, onze favoriet), ook als je van een onderwerp dichtbij naar een onderwerp ver weg gaat. Dit werkt het handigst als je het gewenste onderwerp met je vinger op het scherm aanraakt. De scherpte wordt meteen en zonder trillingen ingesteld. Op elk moment kun je de AF desgewenst uit- en weer inschakelen door het Servo AF-symbool onder in het scherm even met je vinger aan te raken.

Geen zoekende AF en geen onscherpte tijdens het zoeken naar de juiste scherpstelling, zoals we tot nu toe altijd gewend waren in live view. Professionals zullen allicht nog een hele tijd blijven zweren bij manuele scherpstelling tijdens het filmen, maar de Dual Pixel CMOS AF-techniek maakt filmen met AF wel mogelijk.

Of professionele filmers de 70D zullen gaan gebruiken, is trouwens maar zeer de vraag, want hij heeft wel een aansluiting voor een externe microfoon, maar niet voor een hoofdtelefoon, en er is ook geen clean HDMI-signaal (met alleen het videobeeld, zonder de opname-info erover). Maar je kunt er behoorlijk zeker van zijn dat Canon deze revolutionaire techniek ook in een toekomstig professioneel model gaat toepassen. 

De lichtmeting van de 70D werkt prima.

Prestaties en conclusie

De 70D presteert geweldig in de filmmodus, maar het is ook een fotocamera met goede specificaties. Dankzij de nieuwe beeldprocessor bedraagt de seriesnelheid nu 7 beelden per seconde in plaats van de 5,3 van de 60D. In de normale opnamemodus (dus met de spiegel neergeklapt) zijn er 19 AF-punten die je in de zoeker ziet. Het zijn alle 19 cross-type scherpstelpunten (‘kruissensoren’) die gevoelig zijn voor zowel horizontale als verticale details. De camera stelt hierdoor zeer snel scherp. De lichtmeting werkt zeer goed: bij tegenlicht hoefden we vaak niet eens te corrigeren.

We ontvingen de 70D met de f/3.5-5.6 18-135mm-IS STM-lens, waarbij de autofocus nagenoeg geruisloos werkt. Uiteraard is de hamvraag hoe de beeldkwaliteit is van deze bijzondere beeldsensor met zijn 20,1 miljoen pixel, waarvan een groot deel uit ‘gehalveerde’ Dual Pixels bestaat. Daarover hoeven we gelukkig geen twijfels te hebben: de opnames zien er meer dan uitstekend uit, vergelijkbaar met die van de Nikon D7100 en bij hogere gevoeligheden zelfs nog iets beter. In de praktijk is een ISO-waarde van 3.200 zonder meer bruikbaar, en de hogere gevoeligheden (tot ISO 12.800) zijn nog toonbaar op een klein (afdruk)formaat.

Zoals we van Canon gewend zijn, hebben jpeg-opnames aansprekende, volle kleuren.

Conclusie
De Canon EOS 70D is een enorme stap vooruit voor gebruikers van de live view- en filmmodus, maar ook als je liever met de klassieke optische zoeker werkt is het een uitstekende camera voor de gevorderde amateur. De beeldkwaliteit is prima, met aansprekende kleuren recht uit de camera. 

Specificaties

Prijs: 1.199 euro (body), 1.349 euro (met 18-55mm)
Resolutie: 5.472 x 3.648 pixel
Sensor: CMOS, 22,5 x 15 mm
Lensvatting: Canon EF-S
Cropfactor: 1,6x
Gevoeligheid: ISO 100-12.800
Opnamestand: Auto, P/S/A/M, 7 scènepresets
Lichtmeting: Meervlaks, centraal, spot
Scherpstelling: 19-punts AF, sensor-AF of manueel
Burstmodus: 7 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 139 x 105 x 79 mm
Gewicht: 750 g

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_opener.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_schermpje.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_status.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_autofocus.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_nancy15.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/52/133916_kleuren.jpg” caption=”De 70D is de opvolger van de 60D, en hoewel hij iets kleiner uitvalt, is het toch een behoorlijk forse camera.||Het scherm van de 70D kan uitklappen en roteren.||De 70D heeft aan de bovenzijde een statusschermpje.||Het nieuwe autofocussysteem in live view is snel genoeg om bewegende onderwerpen te blijven volgen. (f/5, 1/1.000; ISO 125, 50 mm)||De lichtmeting van de 70 werkt prima. (f/5.6, 1/125, ISO 200, 135 mm)||Zoals we van Canon gewend zijn, hebben jpeg-opnames aansprekende, volle kleuren. (f/5.6, 1/250, ISO 400, 135mm)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.