Amper een maand na de intrede van de X-M1 kondigt Fujifilm een goedkoper en kleurrijker broertje aan van deze zeer kleine, lichtgewicht systeemcamera.

Amper een maand na de intrede van de X-M1 kondigt Fujifilm een goedkoper en kleurrijker broertje aan van deze zeer kleine, lichtgewicht systeemcamera.

De Fujifilm X-A1 is net als de X-M1 gericht op hobbyfotografen die op verkenning willen in de wereld van spiegelloze systeemcamera’s.

Maar deze nieuwkomer, het vierde model in de X-reeks, heeft een gangbare APS-C-beeldsensor van 16 megapixel, in plaats van de speciale X-Trans-sensor die schuilt in de drie andere familieleden (Fujifilm X-M1, X-E1 en X-Pro 1).

Dat betekent onder meer dat de X-A1 de enige camera is in deze reeks met een conventionele Bayerfilter (lees onze uitleg hierover).

Ook de X-A1 is zo ontworpen dat je met één hand kunt fotograferen. Hij weegt slechts 330 gram en alle bedieningsknopjes zitten aan de rechterkant. Net als de X-M1 heeft hij wifi en een kantelbaar lcd-scherm van 3 inch aan boord.

De camera is er vanaf medio oktober in de kleuren rood, blauw en zwart, voor naar verwachting minder dan 600 euro – inclusief 16-50mm-kitlens. Op de body kun je alle Fujinon XF- en XC-lenzen schroeven. Ook het splinternieuwe 50-230mm-zoomobjectief dat Fujifilm speciaal heeft ontworpen voor kleinere body’s, en in november zal uitbrengen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.