Wie een Leica M wil aanschaffen, zal geduld moeten hebben. Want de fabrikant kan de vraag niet bijbenen. Wat maakt deze camera dan zo gewild?

We hebben lang gewacht op een testexemplaar van de Leica M, voluit: Leica M Typ 240. Ook wie er een wil aanschaffen, zal geduld moeten oefenen.

Leica kan de vraag naar zijn nieuwe topmodel namelijk niet bijbenen, zodat er lange wachttijden zijn. Sommige liefhebbers bieden duizenden euro’s boven op de forse winkelprijs om toch al een exemplaar in handen te krijgen. Wat maakt een Leica zo aantrekkelijk?

De bouw

Als je de M uit de stijlvolle doos haalt, is het klassieke Leica-design meteen herkenbaar. Zowel de zwartzilveren als de zuiver zwarte versie straalt klasse en traditie uit.

De bedieningselementen zijn tot het essentiële beperkt. Het diafragma instellen en scherpstellen (daarover later meer) doe je via de lensringen. De sluitertijd selecteer je via een instelwiel boven op de camera. Zet je dat op de stand A, dan kiest de Leica M automatisch een sluitertijd op basis van het ingestelde diafragma.

Aan de bovenzijde zitten nog een aan-uitschakelaar waarmee je ook de transportmodus instelt, de ontspanknop, en een aparte Record-knop om een video-opname te starten.

De achterzijde van de M bevat een helder scherm met een diagonaal van 3 inch. Het wordt beschermd door krasbestendig Gorilla-glas. Links van het scherm staan zes functietoetsen; rechts vind je een instelwieltje en de navigatietoetsen voor het menu. Om de batterij en een SD-geheugenkaart te plaatsen of te vervangen, moet je de bodemplaat van de M losschroeven – lekker traditioneel, maar niet echt handig.

Aan de achterkant staan nog zes functietoetsen, een instelwieltje en een controller om door het menu te navigeren. Het 3 inchscherm dient ook voor de liveviewmodus.

Revolutie voor Leica

De Leica M mag er van buiten dan oerklassiek uitzien, aan de binnenkant is het niet minder dan een revolutie voor Leica. Het is immers de eerste M-meetzoekercamera waarmee je in live view kan fotograferen.

Daartoe liet Leica een gloednieuwe fullframebeeldsensor van 24 megapixel ontwerpen door het Belgische bedrijf Cmosis. (Lees ons interview met medeoprichter Guy Meynants over de samenwerking met Leica.) De standaardgevoeligheid van de sensor gaat van ISO 200 tot 3.200, met de mogelijkheid om deze te verlagen (pull) naar ISO 100 of te verhogen (push) tot ISO 6.400.

Dankzij de nieuwe beeldsensor kan je met de Leica M nu ook filmen, in resoluties van 1080p of 720p en framerates van 24, 25 of 30 beelden per seconde. Geluid wordt opgenomen door een interne monomicrofoon. Wil je stereogeluid, dan heb je een apart aan te schaffen adapter en microfoon nodig. 

Elektronische zoeker
Als optioneel accessoire is er een elektronische zoeker – handig als je in felle zon in live view wilt fotograferen of filmen. De elektronische zoeker maakt het ook makkelijker om de scherptediepte te evalueren. Bij een klassieke meetzoekercamera is er immers geen manier om het effect van het diafragma op de scherptediepte te zien voor de foto gemaakt is. 
 

Tot aan ISO 3.200 zijn de beelden goed bruikbaar.

Hoe werkt de meetzoeker?

Leica-puristen die live view en video ongehoorde nieuwlichterij vinden, kunnen de Leica M blijven gebruiken zoals een klassieke meetzoekercamera. Het kan wellicht geen kwaad om beknopt uit te leggen hoe zo’n toestel werkt.

De heldere optische zoeker staat schuin boven de lens, en toont – anders dan bij een reflexcamera – niet het exacte beeld dat door de lens valt. Aan de andere kant van de lens staat een secundaire ‘meetzoeker’. Het beeld dat die opvangt, wordt via spiegeltjes en prisma’s in het centrum van de optische zoeker geprojecteerd. Om scherp te stellen draai je aan de scherpstelring op de lens tot het zoekerbeeld en het daarop geprojecteerde meetzoekerbeeld elkaar precies overlappen.

Automatisch scherpstellen is er dus niet bij; Leica’s M-lenzen hebben ook geen autofocusmechanisme. Wie gewend is aan de razendsnelle en betrouwbare autofocus van een reflexcamera, zal flink moeten wennen en oefenen.

De nieuwe liveviewmodus maakt het wel mogelijk om op een andere manier manueel scherp te stellen. Het scherm toont in live view immers het beeld precies zoals het door de sensor wordt vastgelegd. Zodra je aan de focusring draait, wordt het midden van het beeld 5x of 10x uitvergroot.

De M biedt ook focus peaking, waarbij de scherpste elementen in het beeld in het rood aangeduid worden. Bij live view duurt het wel net iets langer voor een opname werkelijk gemaakt wordt. Voor fotografie waarbij je net op het ‘beslissende moment’ wil afdrukken, gebruik je dus het best de klassieke, discrete meetzoeker.

Rechtsboven de heldere optische zoeker; onder het instelwiel voor de sluitertijd zit de meetzoeker voor de scherpstelling. 

De lichtmeting

Voor de lichtmeting gebruiken Leica-meetzoekercamera’s een klassiek maar eenvoudig systeem. Licht komt door de lens en valt op grijs geschilderde lamellen in het midden van het zwarte sluitergordijn. Van daaruit wordt het licht weerkaatst naar een lichtmeetmodule die de belichting berekent zodra je de ontspanner half indrukt.

Doordat de lichtmeting gebeurt op basis van de reflectie op de grijze zone in het centrum van het beeld, weegt dat deel het sterkst door. In manuele modus zie je in de zoeker driehoekjes die aangeven in welke richting je de sluitertijd moet bijstellen voor een correcte belichting. Werk je in diafragmavoorkeuze (met het instelwiel voor sluitertijd op A), dan verschijnt de sluitertijd die de camera wil gebruiken in de zoeker.

De liveviewfunctie van de sensor maakt ook andere manieren van lichtmeting mogelijk, die je in het menu via de optie ‘Light Metering Mode: Advanced’ kan activeren. Het is dan mogelijk de lichtmeting op basis van het hele beeld te laten gebeuren (meerveldsmeting) of op één gekozen punt in het beeld (spotmeting).

Afhankelijk van de scène levert dat in onze tests soms een betrouwbaarder resultaat dan de klassieke lichtmeting, die wel eens overbelichte beelden produceert.
 

Recht uit de camera krijg je beelden met volle kleuren.

De prestaties

Voor onze test gebruiken we de Leica M met het Summilux M f/1.4 35mm-objectief, een pracht van een lens met een overeenkomstig prijskaartje (winkelprijs 4.265 euro).

Deze combinatie levert haarscherpe beelden op. Foto’s in jpeg-formaat recht uit de camera hebben al een groot dynamisch bereik. Maar als je in het raw-formaat DNG werkt, is het mogelijk om nog meer detail uit de schaduwen te halen. Bij de M wordt trouwens een exemplaar van Adobe Lightroom geleverd, zodat je meteen aan de slag kan met raw-ontwikkeling.

De kleuren en met name de rode tinten zijn licht verzadigd, waardoor ze zeer levendig overkomen. Je kunt kleuren zelfs nog meer laten knallen door de instelling Vivid Color Film te kiezen. Er is ook een kleurinstelling Black-and-White, en die levert een heel fraai resultaat op.

Bij hoge gevoeligheden houdt de Leica M de ruis goed onder controle, maar vanaf ISO 1.600 gaat dat ten koste van de scherpte. De hogere ‘gepushte’ gevoeligheden zijn er alleen voor noodgevallen.

De videokwaliteit is goed, maar door zijn bouw en gewicht maakt de Leica M het niet eenvoudig om uit de hand te filmen. Een statief is aan te raden. Wil je de focus tijdens het filmen verleggen, dan moet je het standaard liveviewbeeld gebruiken. De 5x- en 10x-vergroting zijn dan niet beschikbaar.

 

Werk je met het DNG-raw-formaat, dan kan je nog heel wat detail uit de schaduwen herstellen.

Conclusie

De Leica M verenigt het klassieke design en de bediening van een meetzoekercamera met een beeldsensor die live view en video mogelijk maakt. De beeldkwaliteit is superieur. De jpeg-opnames recht uit de camera zijn prachtig, maar uit de DNG-bestanden haal je nog net iets meer detail en dynamisch bereik.

Dat gezegd zijnde: voor de prijs van één Leica M-body koop je een fullframereflexcamera en een stel toplenzen (met autofocus) erbij, en dan heb je ook beelden van topkwaliteit. Wat je dan wel mist, is de unieke ervaring van een meetzoekercamera, die je dwingt om trager en bewuster te fotograferen. En natuurlijk de magie van Leica. Aan jou de keuze.

Specificaties Leica M Typ 240:
Prijs: 6.295 euro (body)
Resolutie: 5.952 x 3.976 pixel
Sensor: CMOS, 24 x 36 mm
Lensvatting: Leica M
Cropfactor: geen
Gevoeligheid: Auto; ISO 200-3.200
Opnamestand: Diafragmavoorkeuze, manueel
Lichtmeting: Centraal
Scherpstelling: Meetzoeker en contrastgebaseerd
Burstmodus: 3 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 139 x 80 x 42 mm
Gewicht: 680 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webleicam-30.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webleicamsilverfront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webleicamsilvertop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webleicamsilverback.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webkleuren.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webruis.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webschaduw.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webkleur.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/38/132813_webleicamblackfront.jpg” caption=”||Rechtsboven de heldere optische zoeker; onder het instelwiel voor de sluitertijd zit de meetzoeker voor de scherpstelling.||De bediening is minimalistisch maar efficiënt. Diafragma en scherpstelling regel je via de ringen op de lens, de sluitertijd via het instelwiel op de camera.||Aan de achterkant staan nog zes functietoetsen, een instelwieltje en een controller om door het menu te navigeren. Het 3 inchscherm dient ook voor de liveviewmodus.||Recht uit de camera krijg je beelden met hoog dynamisch bereik en volle kleuren. (f/1,4, 1/125, ISO 400, 35 mm)||Tot aan ISO 3.200 zijn de beelden goed bruikbaar. (f/4, 1/30, ISO 2.000, 35 mm)||Werk je met het DNG-raw-formaat, dan kun je nog heel wat detail uit de schaduwen herstellen. (f/4, 1/4.000, ISO 200, 35 mm)||In jpeg-formaat (links) zijn de kleuren bijzonder levendig; de DNG-bestanden (met standaardconversie in Adobe Lightroom) zijn neutraler.||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.