Twee Shoot-lezers kregen de kans om deel te nemen aan een challenge van Strobist-workshops. Hoe Serge Merchez en Siebe Morren deze dag beleefden, lees je in hun verslag.

Twee Shoot-lezers kregen in augustus de kans om deel te nemen aan een challenge van Strobist-workshops. Hoe Serge Merchez en Siebe Morren deze dag beleefden, lees je hieronder in hun verslag.

Serge Merchez mocht op het laatste moment invallen omdat de oorspronkelijke deelnemer had afgezegd. Hij was pas in januari begonnen met fotografie, en vroeg zich af of hij voldoende bagage had om deel te nemen.

Na een kennismaking en korte briefing werden alle deelnemers in vier groepen van drie fotografen ingedeeld.

Advertentie

Nadruk op kledij
"Bij onze eerste opdracht, een foto van een jonge dame, moest de nadruk liggen op de kleding", vertelt Serge. "Maar we zijn eigenlijk veel te lang bezig geweest met ons materiaal, ieder van ons drie had zijn eigen softbox, flitsers, triggersysteem en camera bij zich.

"De locatie hadden we snel gevonden, buiten op het domein een deuropening in een lange muur. We dachten dat een softbox met een flits wel zou voldoen. De eerste testfoto's vielen tegen en ook het directe zonlicht was storend. Workshopleiders Peter en Michel stelden dan de vraag wat de verhouding tussen het omgevings- en flitslicht was, en met de lichtmeter kwam dat uit op een verhouding 1:1.

"Conclusie: de softbox stond te ver weg en de power mocht zeker omhoog. Foto geslaagd, maar de jury was streng: we hadden ons veel te weinig beziggehouden met het model, haar outfit was niet echt oké, en het fashion-gehalte kon zeker beter!"

Fotomodel jonger maken
Bij de tweede opdracht moesten de deelnemers door sfeerzetting, kleurgebruik, haarstyling en kader het model er een aantal jaren jonger laten uitzien.

"Qua materiaal besloten we dat een reflectiescherm zou moeten voldoen", zegt Serge. "Dat ging vrij snel voorbij. Opnieuw werden de beelden besproken en werd er duidelijk gezegd wat goed en wat minder goed was. Ik had het gevoel dat ik niet de enige was die nog veel te leren had."

Van somber tot glamour
Opdracht drie was een compleet andere setting: een model dat in een donkere ruimte zat, waar een lichtstraal binnenviel door een keldergat of raampje. De stemming was donker, triest, somber.

Opdracht vier was een glamoureuzer beeld met een flits die van achter kwam, gecombineerd met een goed belicht model en donkere achtergrond.

"Ook hier hebben we lang moeten zoeken, met instellingen en lichtopstellingen moeten spelen om toch tot een aanvaardbaar beeld te komen", herinnert Serge zich. "In de nabesprekingen werd telkens zowel positieve als negatieve feedback gegeven, en het klinkt zo simpel als je de oplossing achteraf hoort."

Toffe uitdagingen
Siebe vond de Challenges een toffe en aangename manier om nieuwe uitdagingen aan gaan. "Hierdoor probeer je als fotograaf eens iets helemaal anders en ontdek je nieuwe technieken. Door de nabespreking leer je wat er misliep en hoe het beter kan."

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/35/132399_websiebe02.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/35/132399_webserge03.jpg” caption=”Opdracht 2: daglicht, een jonge look voor het model. (Foto: Siebe Morren).||Opdracht vier: een lichtflits op de achtergrond (Foto Serge Merchez).”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.