Liefst vijftig Europese tijdschriften kozen samen de beste nieuwe fotografieproducten. Alle winnaars stellen we in één groot overzicht aan je voor.

Vijftig Europese tijdschriften, waaronder Shoot, kozen samen de beste nieuwe fotografieproducten.

Alle winnaars van deze zogenaamde EISA Awards stellen we hieronder in dit grote overzicht aan je voor. Eerst iets over de achtergrond van deze verkiezing.

EISA is kwaliteitslabel
Sinds twee jaar is Shoot lid van EISA, de European Imaging and Sound Association. Dat is een vereniging van gespecialiseerde magazines over fotografie, video, audio, home theater, in-car electronics en mobiele toestellen. In juni van elk jaar komen de hoofdredacteurs van alle EISA-bladen samen om de beste producten van het voorbije jaar te kiezen.

Een product wordt alleen in aanmerking genomen als het door minstens vijf magazines is getest. Daardoor is elk van de toegekende awards gebaseerd op onafhankelijke beoordelingen door productexperts. Dat strenge selectieproces en de soms pittige discussies in de afzonderlijke panels van EISA garanderen dat een EISA Award een echt kwaliteitslabel is.

Lid zijn van EISA is ook een lesje in internationale samenwerking. De vijftig leden komen uit twintig Europese landen, en de verschillen in taal en cultuur zijn vaak opmerkelijk. Een Russische hoofdredacteur hield een fors pleidooi tegen het gebruik van de term ‘panel’, die volgens hem in het Russisch verwijst naar de plaats waar je een prostituee oppikt.

Het is me nog steeds niet duidelijk of hij een grap maakte. Toen iemand dan voorstelde om ‘panel’ te vervangen door ‘expert group’, maakte mijn Noorse collega bezwaar. In de egalitaire samenleving die Noorwegen is, zou het totaal ongepast zijn dat iemand zichzelf expert noemt.

Zelf vind ik het niet zo belangrijk welke naam we onszelf geven. Als we er maar voor zorgen dat we ons werk goed doen: grondig testen, en op basis daarvan stevig onderbouwde beslissingen nemen over de awards. Alleen zo staat elke award garant voor kwaliteit.

Erik Derycke
Hoofdredacteur Shoot

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.