Lenzenmaker Sigma komt met een vrij spectaculaire dienst. Je kunt de vatting van je Sigma-objectief laten aanpassen, zodat de lens op een ander cameramerk past.

Lenzenmaker Sigma komt met een vrij spectaculaire dienst. Je kunt binnenkort de vatting van je Sigma-objectief laten aanpassen, zodat de lens op een ander cameramerk past.

Het Japanse Sigma maakt fototoestellen en flitsers, maar is vooral bekend als alternatieve fabrikant van verwisselbare objectieven voor camera’s van de grote merken. Deze objectieven doen weinig of niet onder voor de merkeigen lenzen, maar ze zijn beter betaalbaar en daardoor populair bij menig fotograaf.

Van Canon naar Nikon
Het merk komt nu met een even opmerkelijk als praktisch initiatief: het bouwt je Sigma-lens voor Canon-camera’s tegen betaling om voor bijvoorbeeld Nikon-body’s, of andersom. Het doet dat door alleen de vatting te veranderen, de lens blijft verder ongewijzigd. Je ruilt je lens dus niet in, maar krijgt deze aangepast terug.

Hierdoor zul je in de toekomst minder gebonden zijn aan het merk van je body, als je eens een keer iets nieuws wilt. Zit er een Sigma-lens in je collectie objectieven, dan kan deze dus meeverhuizen zodra je wil overstappen op een camera van een ander merk. Kortom, Sigma ziet graag dat het objectief centraal komt te staan in je materiaal, niet de camerabody.

Niet alle Sigma-lenzen en cameramerken
Sigma begint op 2 september met deze dienst, die in principe geldt voor cameramerken waar Sigma al een objectief voor heeft uitgebracht. Dit zijn Nikon, Canon, Pentax, Sony en natuurlijk Sigma zelf. Ook MicroFourThirds-systeemcamera’s komen in aanmerking, evenals Sony-systeemcamera’s met E-vatting (E-mount).

De Sigma-lenzen die geschikt zijn voor conversie zijn alle objectieven uit de Contemporary-, Art- of Sports-lijn. Onder aan dit artikel vind je een lijstje met alle lenzen. Teleconverters en andere accessoires horen er niet bij. De conversie kost tussen 100 euro voor de DN-objectieven en 325 euro voor de 120-300mm-sportlens. Voor de meeste lenzen betaal je 200 euro.

Kan ook meerdere keren
Sigma benadrukt dat de lenzen exact hetzelfde werken na conversie en niet minder gaan presteren. Ook teruggaan naar de oude vatting of meerdere keren aanpassen verloopt probleemloos, mits je lens in goede staat is. Sigma ondersteunt objectieven tot maximaal vijf jaar nadat ze uit productie zijn genomen.

Wil je gebruikmaken van de dienst, dan neem je direct contact op met Sigma Benelux, niet met de winkel.

Welke objectieven?

Voor spiegelreflexcamera’s (analoog en digitaal):
Sigma 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM Contemporary
Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art
Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art
Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art
Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports

Voor systeemcamera’s:
Sigma 19mm F2.8 DN Art
Sigma 30mm F2.8 DN Art
Sigma 60mm F2.8 DN Art

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/31/131934_shutterstock126641324.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/31/131934_sigma30mmf14.jpg” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.