Met de huidige fotocamera's kun je uitstekend filmen. Maar voor veel fotografen blijft video een onbekend terrein. Wat moet je weten?

Met de huidige reflex- en systeemcamera’s kan je even goed filmen als foto’s maken. Maar voor veel fotografen blijft video een onbekend terrein. Wat moet je weten?

Voor een professioneel resultaat komt het erop aan dat je de instellingen van je camera leert kennen, en zo veel mogelijk manueel werkt. Zet je je camera op automatische videomodus en film je er maar op los, dan krijg je gegarandeerd problemen tijdens de postprocessing, wanneer je je fragmenten monteert tot een coherent verhaal.

Sommige beelden zullen donkerder lijken dan andere, het contrast zal van scène tot scène wijzigen, en de manier waarop beweging wordt weergegeven zal ook niet steeds dezelfde zijn omdat de camera zelf een sluitertijd heeft gekozen. Manueel de sluitertijd, het diafragma en de gevoeligheid instellen is dus de boodschap.

Hetzelfde geldt voor de scherpstelling (focus). Bij het fotograferen zijn we verwend door snelle en betrouwbare autofocussystemen. Voor filmen zijn die AF-systemen veel minder geschikt, en professionelen gebruiken ze niet: zij zweren bij manuele scherpstelling. Dat vergt enige oefening en planning.

We gaan in onderstaande artikelen onder meer in op een aantal basisbegrippen uit de videowereld. Ze helpen wel om de instellingen van je camera te begrijpen. Ook leggen we je uit hoe je stabiel filmt en wat het belang van goede audio is.

Meer in Shoot 24
Wil je meer naar de praktijk van het filmen, lees dan ons volledige dossier in Shoot 24. Dit overzicht is daar een ingekorte versie van. In het magazine lees je onder meer ook over hoe je dynamiek en de juiste look and feel aanbrengt in je film. Shoot 24 is eenvoudig te bestellen in onze webshop.

Andy Van den Eynde is professioneel fotograaf en actief in de videosector. Hij is betrokken bij de productie van televisieprogramma’s voor zowat alle Vlaamse zenders.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.