Canon ziet zijn verkoop lijden onder de toenemende populariteit van smartphones met steeds geavanceerdere camera's aan boord.

De Japanse krant Nikkei meldt dat camerabouwer Canon zijn financiële verwachtingen voor 2013 naar beneden bijstelt als gevolg van de afnemende vraag naar camera’s.

Dat heeft volgens Nikkei deels te maken met de zwakke economie, maar de voornaamste reden is de wijde verspreiding van smartphones.

Professionele fotografen en amateurs die hun fotografie naar een hoger niveau willen tillen, hebben natuurlijk nog altijd behoefte aan een spiegelreflexcamera, maar zij vormen een klein publiek. Voor de gemiddelde gebruiker is de camera in een smartphone meer dan voldoende om vakantiefoto’s of belangrijke momenten vast te leggen.

De kwaliteit van smartphonecamera’s staat nog niet helemaal op gelijke voet met die van compactcamera’s, maar daar is het de consument niet echt om te doen. Die profiteert liever van de extra mogelijkheden van smartphonecamera’s om foto’s te delen via sociale media.

29 procent minder camera's
Nieuwsdienst Bloomberg meldt dat er volgens de Camera & Imaging Products Association in Tokio in de eerste vijf maanden van 2013 wereldwijd 29 procent minder camera’s werden verscheept. "Het kannibaliserend effect van smartphones op compactcamera’s wordt ernstig", zegt Goldman Sachs-analist Toshiya Hari.

Ondertussen blijven smartphonefabrikanten inzetten op de camera’s in hun telefoons, waardoor gebruikers nog minder reden hebben om een aparte compactcamera aan te schaffen. Zo heeft Nokia recent nog de Lumia 1020, met een 41-megapixelcamera, aangekondigd en kwam Samsung met de Galaxy S4 Zoom op de markt.

Maar we zien ook een omgekeerde beweging. Zo heeft Samsung een tijdje geleden zijn Galaxy NX gelanceerd. Dat is een systeemcamera met verwisselbare lenzen die op een volwaardige versie van besturingssysteem Android draait en daardoor over dezelfde mogelijkheden beschikt als een smartphone.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.