Voor het eerst hebben Amerikanen meer geld besteed aan spiegelreflex- en systeemcamera's dan aan fototoestellen met vaste lens.

Voor het eerst hebben Amerikanen meer geld besteed aan spiegelreflex- en systeemcamera's dan aan kleine compacte fototoestellen met vaste lens.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker NPD. Volgens NPD is er tussen juni 2012 en mei 2013 voor 2,1 miljard dollar uitgegeven aan camera's met verwisselbare lenzen in de VS, en 1,9 miljard aan zogenaamde point-and-shoots, oftewel eenvoudige compactcamera's.

Die laatste staan zwaar onder druk van smartphones met fotofunctie. De verkoop van compacts loopt al vijf jaar terug, maar is nu in een jaar tijd met liefst 26% gekelderd, zo berekent NPD.

De op technologiewebsites vaak al snel gemaakte opmerking dat het ook met de spiegelreflexcamera gedaan is kan echter van tafel. De Amerikaanse verkoopcijfers tonen namelijk een groei van vijf procent in totale bestedingen aan kwaliteitsfototoestellen. Deze tendens komt overeen met die in Europa.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.