De Coolpix A is Nikons eerste compactcamera met een DX-beeldsensor. Kan hij mee met de grote jongens?

De Coolpix A is Nikons eerste compactcamera met een DX-beeldsensor. Kan hij mee met de grote jongens?

Met de Coolpix A heeft Nikon nu drie opties voor wie meer wil dan een smartphone of compactcamera met kleine beeldsensor. Er zijn als vanouds de digitale reflexcamera's, met een FX- (fullframe) of DX- (APS-C-formaat) beeldsensor. Sinds anderhalf jaar is er de Nikon 1-reeks, met een 1 inch-beeldsensor en verwisselbare lenzen.

De Coolpix A zit qua formaat tussen die twee in. Hij heeft een beeldsensor in APS-C-formaat, en een vast objectief met een brandpuntsafstand van 28 mm in kleinbeeld-equivalent. Zoals je van een camera in deze klasse mag verwachten kan je in jpeg- en/of raw-formaat fotograferen.

De beeldsensor is dezelfde als in de D7000, maar Nikon heeft de optische laagdoorlaatfilter weggehaald. Zo'n filter dient om moiré te voorkomen, maar vermindert de scherpte enigszins. In onze test van de Nikon D800E (Shoot 21) kon je lezen dat je zonder laagdoorlaatfilter inderdaad scherpere beelden krijgt, maar met een iets hogere kans op moiré.

De bouw en de bediening

De Coolpix A voelt aan als een stevige compactcamera. Hij is groot genoeg om goed in de hand te liggen, maar niet zo zwaar dat hij na een tijd begint te wegen. Nikon koos niet voor een retrolook zoals de Fujifilm X100s, maar voor een klassiek design. Zeker de zwarte versie ziet er wat saai uit; de zilveren is iets avontuurlijker.

De camera gebruikt dezelfde batterijen als de J-reeks van de Nikon 1 en is compatibel met Nikon Speedlight-flitsers. Er is ook een ingebouwde flitser, maar die flitst alleen recht naar voren en zit vrij dicht bij de lens, wat de kans op rode oogjes verhoogt. In de flitsschoen kan je ook een (apart aan te schaffen) optische zoeker plaatsen.

Bediening lijkt op spiegelreflex
Qua bediening heeft de Coolpix A meer weg van Nikons reflexcamera's dan van de eigenzinnige Nikon 1. Bovenaan is een keuzewieltje voor de opnamestand; je kan de camera volautomatisch gebruiken, in programmastand, met diafragma- of sluitertijdvoorkeuze, of volledig manueel.

Een instelwieltje laat je snel de relevante parameter aanpassen. In de manuele opnamemodus past dit wieltje de sluitertijd aan; om het diafragma te veranderen, moet je het wieltje combineren met een knopje op de achterzijde van de camera. Op het keuzewiel voor de opnamestand vinden we ook twee gebruikerspresets waarmee je je favoriete instellingen kan opslaan.

Het cameramenu is erg herkenbaar voor wie al met een spiegelreflexcamera van Nikon gewerkt heeft. Achter op de camera staat nog een I-knop (voor Info) waarmee je snel de fotografische instellingen te zien krijgt, die je met de multicontroller erboven kan aanpassen.

Al bij al is de Coolpix A door de knopjes en het overzichtelijke menu vlot en snel te bedienen. Er is één uitzondering: om te filmen moet je eerst de transportmodus wijzigen en dan op de ontspanknop drukken. Het was beter geweest als je met een aparte Record-knop meteen een opname kon starten. Er staan wel twee programmeerbare functietoetsen op de camera (Fn1 en Fn2), maar filmen behoort niet tot de functies die je eraan kan toewijzen.

 

Door zijn compacte afmetingen is de Coolpix A een fijne vakantiecamera.

De prestaties

De vaste lens in 28mm-equivalent vertoont nauwelijks vertekening en levert erg scherpe beelden op. Met volledig open diafragma (f/2,8) gaat de scherpte iets achteruit en krijg je lichte vignettering, die de camera zelf wegwerkt als je in jpeg-formaat fotografeert. In onze testfoto's is geen moiré te vinden, ook niet in fijne structuren zoals baksteengevels of daktegels.

De Coolpix A gebruikt een traditioneel contrastgebaseerd autofocussysteem en bevat dus geen fasegebaseerde AF-sensoren op de beeldsensor, zoals steeds meer camera's. Het AF-systeem werkt daardoor wat trager, maar is wel erg accuraat.

Met de beeldstijl ingesteld op Standard levert de Coolpix A erg natuurlijke kleuren. Het dynamisch bereik en de ruis bij hogere gevoeligheden zijn vergelijkbaar met een DX-reflexcamera; tot aan ISO 3.200 zijn de resultaten prima bruikbaar. Bij nog hogere gevoeligheden daalt het dynamisch bereik en wordt kleurruis storend.

Conclusie

De Coolpix A is bedoeld voor wie de beeldkwaliteit van een reflexcamera in het formaat van een compactcamera wenst. De camera levert zeker de beloofde kwaliteit en laat zich vlot bedienen, als je niet wilt filmen tenminste.

De hoge prijs is slikken, maar vergelijkbaar met de Fujifilm X100s, die echter ook een hybride (optische en elektronische) zoeker bevat en een nog lichtsterkere lens.

 

Specificaties Coolpix A:

Prijs: 999 euro
Resolutie: 4.928 × 3.264 pixel
Sensor: CMOS, 23,6 × 15,7 mm
Lens: 28mm-equivalent, f/2,8, vast
Gevoeligheid: Auto, ISO 100-6.400
Opnamestand: Auto, P, S, A, M, 19 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: Contrastdetectie-AF of manueel
Burstmodus: 4 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 111 x 64 x 40 mm
Gewicht: 300 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_pbsafront3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_detail.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_kleur.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_snel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_abkback.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_abktoplo.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/26/131178_adfhnurbkfront.jpg” caption=”||De 16 megapixelsensor registreert veel details. (f/5,6, 1/250, ISO 100)||De kleurweergave is realistisch. (f/4, 1/160, ISO 100 )||Door zijn compacte afmetingen is de Coolpix A een fijne vakantiecamera. (f/9, 1/1.000, ISO 400)||De Coolpix A bevat een prima scherm en voldoende knopjes voor een vlotte bediening.||Onder U1 en U2 op het instelwiel kan je eigen voorinstellingen opslaan.||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.