NASA heeft haarscherpe, interactieve panoramabeelden van Mars vrijgegeven. De beelden vormen een collage van bijna 900 individuele foto's.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteren een enorme panoramafoto van Mars vrijgegeven.

De afbeelding is een slordige 1,3 miljard pixels groot en bestaat uit bijna 900 haarscherpe foto’s die aan elkaar geplakt zijn.

NASA heeft voor deze beelden een beroep gedaan op GigaPan, een bedrijf dat gespecialiseerd is in panoramisch materiaal. Het resultaat is een interactieve weergave van de Gale-krater.

De beelden zijn gemaakt door de rondrijdende verkenner Curiosity Rover. Dit wagentje  onderzoekt de planeet en neemt onderwijl ook foto’s. Dankzij drie camera’s kon NASA voor de eerste keer een beeld schieten van meer dan 1 miljard pixels.

De interactieve beelden zijn leuk om te verkennen. Je kunt onder andere flink wat rotsen en stenen zien. Als je op virtuele ontdekkingsreis gaat, zul je ook de lasersporen zien die de ChemCam achtergelaten heeft. Op de achtergrond kun je ook nog Mount Sharp zien, een berg van zo’n 5500 meter hoogte in het midden van de krater.

Volgens Discovery News zijn de foto’s allemaal gemaakt tussen 5 oktober en 16 november van vorig jaar. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/25/131112_gigapan.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/25/131112_gigapan2.png” caption=”||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.