Op elke nieuwe Mac staat al de video-editor iMovie. Wil je meer mogelijkheden, dan is Final Cut Pro X een logische volgende stap.

Op elke nieuwe Mac staat al de video-editor iMovie. Wil je meer mogelijkheden, dan is Final Cut Pro X (FCPX) een logische volgende stap.

Bij de eerste kennismaking oogt dit krachtige pakket extreem minimalistisch. Er is een mediabibliotheek, een previewvenster, een storyline en een bescheiden aantal knoppen.

De media die je importeert, van tape of geheugenkaart, worden geplaatst in een bibliotheek. Al tijdens het inlezen merk je de efficiëntie: FCPX analyseert het materiaal, signaleert problemen en voert indien gewenst direct verbeteringen uit.

Advertentie

Vanzelfsprekend zijn alle aanpassingen terug te draaien. Met veel materiaal is een goede indeling een vereiste. FCPX dwingt hierin een nieuwe werkwijze af die verder gaat dan een indeling in mappen. Aan je fragmenten (clips) kun je trefwoorden toekennen. Vervolgens maak je verzamelingen op basis van trefwoorden.

De prestaties zijn indrukwekkend. Beweeg met je muis over de clips in de bibliotheek en de beelden schieten in realtime over het previewvenster.

Aan hulpmiddelen en effecten is veel moois beschikbaar. Voor kleurcorrectie is er een nieuw colorboard, waarmee je intuïtief kleur, verzadiging en licht aanpast. Schokken en trillingen door camerabeweging laten zich automatisch verwijderen.

Voor het geluid biedt FCPX naast eigen effecten nog 46 effecten uit het audioprogramma Logic. Het samenstellen van de film is in essentie hetzelfde gebleven: je plaatst clips op volgorde op een tijdlijn. Clips die vast bij elkaar horen, voeg je samen in een compoundclip. Het per ongeluk verschuiven van een onderdeel is dan uitgesloten.

Vaak zijn er in een bewerking verschillende keuzes mogelijk. Daarvoor hanteert FCPX het concept 'audition'. Een audition bevat een compleet deel van de film. Al het materiaal in een audition blijft bij elkaar en tussen auditions kun je gemakkelijk wisselen. Is de keuze gemaakt, dan gooi je de andere varianten weg en blijft het project schoon.

FCPX wordt verkocht via de Mac App Store en is fors goedkoper dan vergelijkbare professionele pakketten. Op de Apple-website kan je een proefversie downloaden.

Prijs: 239,99 euro

Dit artikel maakt deel uit van een massatest van videosoftware.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.