PocketWizard is bekend van zijn draadloze flitstriggers. Het bedrijf brengt nu ook een afgeslankt maar betaalbaar model op de markt.

PocketWizard maakt draadloze flitstriggers die bekendstaan om hun kwaliteit en mogelijkheden. Het bedrijf brengt nu ook een afgeslankt maar betaalbaar model op de markt, als antwoord op de goedkope triggers die andere (met name Chinese) merken aanbieden.

De PocketWizard Plus X lijkt op de Plus III, maar is een veel eenvoudiger model. De radiotrigger is alleen bedoeld om een flitser van op afstand te doen afgaan of, indien je toestel dat ondersteunt, om een camera van op afstand een foto te laten maken.

De trigger bevat geen display, maar wel een wieltje waarmee je een van de tien radiokanalen selecteert. Met dezelfde frequenties als andere PocketWizard-triggers, waardoor de Plus X te combineren is met oudere triggers. Verder zijn er nog een aan/uit-knop – die best wat opvallender had mogen zijn – en een grote Test-knop.

De Plus X bevat geen flitsschoentje voor een reportageflitser; om hem met je reportage- of studioflitser te verbinden, heb je een van de meegeleverde kabeltjes (met PC-, minijack- of 1/4 inch-connector) nodig.

Eenvoudig te gebruiken
De Plus X gebruiken is kinderspel: een exemplaar plaats je in de flitsschoen van je camera, en het tweede verbind je met de flitser. Je stelt op beide hetzelfde kanaal in (het nummer van het gekozen kanaal licht op) en je kan beginnen.

De flitskracht moet je op de flitser zelf instellen: met de Plus X kan je die niet van op afstand regelen. Automatische regeling van de flitssterkte via TTL-lichtmeting (through the lens) ondersteunt de Plus X niet.

Anders dan bij de Plus III is het niet mogelijk om meerdere flitsers in aparte groepen in te delen. De kortst bruikbare sluitertijd bedraagt 1/250 (1/500 voor centraalsluiters).

Tot 500 meter
Volgens PocketWizard bedraagt het zendbereik van de Plus X vijfhonderd meter, maar we kunnen geen scenario bedenken waarin we een flits van op die afstand zouden willen laten afgaan. De triggers blijken erg betrouwbaar, ze gaan keer na keer zonder fout af.

De Plus X is de goedkoopste radiotrigger die PocketWizard maakt, maar blijft duurder dan Chinese alternatieven. Op het vlak van betrouwbaarheid en degelijkheid valt er over de Plus X niet te klagen, maar we hadden wel graag een flitsschoen gezien zodat we zonder kabels een reportageflitser kunnen verbinden.

Prijs: 89 euro (per stuk)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/22/130581_pw-plusxblbox.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/22/130581_pw-plusxalbox.jpg” caption=”||”]Website PocketwizardImporteur

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.