Een dure, professionele spiegelreflexcamera is een veiligere investering dan een betaalbaar consumentenmodel, zo blijkt uit een onderzoek op Ebay.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Een dure, professionele spiegelreflexcamera is een veiligere investering dan een betaalbaar consumentenmodel, dat snel in waarde daalt. Dat blijkt uit een onderzoek naar nieuwe toestellen op Ebay.

Als fanatiek fotograaf worstel je met de eeuwige vraag: moet ik steeds mijn camera inruilen voor een recenter model, of kies ik beter voor een zware investering van duizenden euro’s in een spiegelreflex voor professionals?

Verouderd na negen maanden?
Met de steeds snellere opeenvolging van nieuwe cameramodellen wordt bovenstaande vraag ook steeds relevanter. Canon onthulde vorige week zijn nieuwe middenklasser EOS 700D. De opvolger van de 650D, die amper negen maanden oud is. Ook al wil dit niet zeggen dat de 650D niet goed (meer) is, als eigenaar ervan vraag je je toch serieus af of je wel een goede aankoop hebt gedaan.

Advertentie

Bij andere fabrikanten gaat de estafette ook sneller. Pentax maakt het daarbij zelfs een beetje bont. Het begaf zich precies een jaar geleden op de markt van retro-systeemcamera’s met de K-01, maar haalde deze vorige maand alweer uit de winkels.

Op zich niet zo vreemd wanneer een product niet aanslaat. Maar Pentax merkte erbij op dat het product gewoon "het einde van zijn geplande cyclus" had bereikt.

Als camerabakkers zelf al aangeven hoe beperkt de levensduur van hun modellen is, rijst de vraag hoe snel je aanschaf in waarde daalt. Reden waarom het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Terapeak de straatwaarde van jonge camera’s op veilingsite Ebay heeft onderzocht. De resultaten van deze data-analyse zijn interessant.

Vier nieuwe Canon-reflexcamera’s
Terapeak bekeek vier actuele, in prijs- en kwaliteitsklasse verschillende Canon-reflexmodellen die in het voorbije jaar op de markt kwamen, en onderzocht de prijsontwikkeling van de oorspronkelijke camerabody’s.

Van duur naar goedkoop zijn dit de EOS 1D X (professionele fullframecamera, het vlaggenschip van Canon), de EOS 5D Mark III (populaire, dure fullframe), de EOS 6D (kleine, betaalbare fullframe) en de genoemde 650D (instap-spiegelreflex).

Uit de analyse blijkt dat de goedkopere camera’s veel sneller hun waarde verliezen dan de duurdere modellen. Een halfjaar na hun lancering waren de 1D X en de 5D Mark III op de tweedehandsmarkt nog ongeveer 90% van de nieuwprijs waard. Bij de 6D en 650D was dat al teruggelopen tot slechts 70%.

Opvallend is dat de 6D, met ruim tweeduizend euro toch geen goedkope camera, dus net zo snel devalueert als de veel eenvoudigere 650D, die nog niet de helft kost. Ook de 1D X en 5D Mark III devalueren even snel, ook al is de eerste bijna twee keer zo duur als de tweede.


Waardeverschil
De conclusie is dat een duurdere camera dus een veiligere investering lijkt dan een beter betaalbaar model, als je bezorgd bent om de waarde van je aanschaf.

Natuurlijk overweegt een kandidaat-koper van de EOS 650D geen peperdure 1D X. Maar wel belangrijk is dat het waardeverschil tussen een instap-fullframecamera en zijn meer professionele 'opstapper' binnen enkele maanden enorm groeit, ten nadele van het goedkopere model.

Wil je meer weten over het onderzoek, bekijk dan hier de uitleg en grafieken van Terapeak (deel 1, deel 2).


Actuele adviesprijzen van de genoemde camera’s (alleen body):
Canon EOS 1D X: 6.599 euro
Canon EOS 5D Mark III: 3.499 euro
Canon EOS 6D: 2.029 euro
Canon EOS 650D: 749 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/13/129380_shutterstock57736162.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/13/129380_webcanoneos6d.jpg” caption=”© Norma Cornes||Opvallend is dat de Canon EOS 6D, met ruim tweeduizend euro toch geen goedkope camera, snel devalueert.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.