Olympus maakte vorig jaar een goede indruk met de Stylus TG-1, een camera voor avonturiers en outdoorgebruik. Doet de TG-2 het even goed?

Olympus maakte vorig jaar een goede indruk met de Stylus TG-1, een camera voor avonturiers en outdoorgebruik. Doet de TG-2 het even goed?

De Stylus TG-2 is het nieuwe topmodel in de Tough-reeks van Olympus. De opvolger van de TG-1 is waterdicht tot een diepte van 15 meter, valbestendig tot een hoogte van 2,1 meter, en functioneert in buitentemperaturen tot -10 °C. Om hem in zijn natuurlijke omgeving te testen, namen we de TG-2 mee op een snowboardtrip naar in Oostenrijk.

De bouw
Aan de binnenzijde veranderde er weinig: net als zijn voorganger bevat de TG-2 een 12-megapixelbeeldsensor, en een 4x optische zoomlens (equivalent van 25-100 mm in kleinbeeldformaat). De lens heeft een maximaal diafragma van f/2 in groothoek en f/4,9 wanneer je helemaal inzoomt.

Rond de lens zit een metalen ringetje. Wanneer je dat losschroeft, kan je (apart aan te schaffen) voorzetlenzen gebruiken. De fisheye-convertor maakt foto’s met een ultragrote beeldhoek, en de tele-convertor vergroot de brandpuntsafstand met 1,7x. Tijdens onze tests komt het ringetje herhaaldelijk los te zitten wanneer we de camera uit een jaszak halen, en op het einde van de dag merken we dat we het ringetje kwijt zijn.

Aan de achterzijde zit een scherm met een diagonaal van 3 inch. Dat geeft een scherp beeld, maar op een zonnige dag op een besneeuwde berg is het scherm niet helder genoeg. Het is bijna niet mogelijk om goed te zien wat we in beeld nemen, zeker niet met een skibril op.

De camera bevat een batterij die volgens Olympus goed is voor 350 opnames. Als je de TG-2 gebruikt om te filmen, daalt de batterijduur snel. Om de batterij weer op te laden, moet je de camera via de USB-kabel met de netstroomadapter verbinden. Wil je hem overdag intensief gebruiken en heb je geen tijd om hem tussendoor op te laden, investeer dan in een tweede batterij.

Het scherm van de TG-2 is scherp, maar lastig zichtbaar bij fel zonlicht.

De bediening
Je kunt de TG-2 volautomatisch gebruiken, of zelf het diafragma instellen. Daarnaast zijn er verschillende scènepresets zoals Sport, Landschap en Sneeuw. Voor actiefoto's kan je maar beter de preset Sport gebruiken; de volautomatische modus kiest te trage sluitertijden, waardoor je opnames onscherp zijn.

Een erg handige preset is Panorama. Daarbij maakt de TG-2 drie opnames en combineert die tot één foto. Een referentiepunt op het scherm toont hoe je de camera moet plaatsen voor de tweede en derde opname; zodra je dat referentiepunt bereikt hebt, wordt de opname automatisch gemaakt.

Waarom vinden we dat handig? Wel, als je in een sneeuwlandschap staat en het scherm zoals gezegd slecht zichtbaar is, kan je eigenlijk blindelings een panorama maken. Het enige minpunt is dat de TG-2 de belichting niet vastzet voor de drie opnames; als de helderheid te veel verschilt, zie je duidelijk waar één van de drie delen begint.

Naast de scènepresets is er de Magic-modus, waarbij je een van de twaalf digitale filters gebruikt. Vooral Dramatische toon, Pop-Art of Pinhole-camera vallen in de smaak.

Voor macroliefhebbers is er een aparte Supermacro-opnamestand. Daarmee kan je scherpstellen tot op een afstand van 1 centimeter, voor heel indrukwekkende close-ups.

Afkloppen
Aan de bovenkant van de TG-2 zitten de aan/uit-knop en de ontspanknop die groot genoeg is om hem met handschoenen aan te bedienen. Je kan de TG-2 ook met Tap Control bedienen. Daarbij geef je een stevige tik op de boven- of zijkant van de camera om menu-instellingen te wijzigen, wat na enige oefening vlot gaat.

Als je tweemaal op het scherm tikt, maakt de TG-2 een foto. Het duurt wel nog even voor de opname echt gemaakt wordt, zodat de trillingen van die dubbele tik uitgewerkt zijn en je de camera weer stabiel vasthoudt. Maar door die vertraging is Tap Control niet bruikbaar voor actiefoto's. Bovendien werkt Tap Control alleen om een foto te maken; het is niet mogelijk om een video-opname te starten of te stoppen. Dat kan alleen via de Record-knop, die echter zo klein is dat je je handschoenen sowieso moet uitdoen.

Video in full HD
Filmen doet de TG-2 in full HD-resolutie (1080p). In goede lichtomstandigheden levert de videomodus mooie resultaten. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kan je bovendien vlot uit de hand filmen. Bij het filmen duurt het scherpstellen wel merkbaar langer dan bij fotograferen. Als de camera de focus eenmaal bepaald heeft, slaagt hij er wel goed in om op een bewegend onderwerp te blijven scherpstellen.
 


De Stylus TG-2 heeft een erg handige automatische panoramamodus. De belichting wordt helaas niet vastgezet, waardoor het meest linkse derde van deze foto helderder is en de overgang duidelijk zichtbaar blijft. (f/8, ISO 100, 25mm)

Prestaties en conclusie

Als fotocamera brengt de TG-2 het er goed van af. De testfoto's zijn correct belicht en vertonen levendige kleuren. De autofocus is een grote troef; hij werkt snel en accuraat.

De ingebouwde ruisonderdrukking slaagt erin om storende kleurruis weg te werken, maar dat gaat wel ten koste van de scherpte – zoals bij wel meer compactcamera's met kleine beeldsensor.

Op het cameraschermpje zien de foto's er nog wel scherp uit, maar bekijk je ze op ware grootte op een computerscherm, dan merk je toch dat fijne details verloren gaan. Voor webgebruik en afdrukken op klein formaat volstaat de scherpte nog ruimschoots.

Conclusie
De TG-2 bouwt voort op de sterke punten van de TG-1: een lichtsterke lens en een snelle en betrouwbare autofocus, en een bouwkwaliteit die ruige omstandigheden kan trotseren. Ook heeft de camera een voor deze categorie meer dan behoorlijke beeldkwaliteit.

De 'magische' filters zijn best leuk, de Sport- en Panoramapresets zonder meer handig. Als videocamera overtuigt de TG-2 minder.


Specificaties Olympus Stylus TG-2:
Prijs: 449 euro
Resolutie: 3.968 x 2.976 pixels
Sensor: CMOS, 6,17 x 4,55 mm
Lens: 25-100mm equivalent
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-6.400
Opnamestand: Auto, P/A, Macro, Scènepresets
Lichtmeting: Matrix, spot
Scherpstelling: AF of manueel
Burstmodus: 5 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 111 x 67 x 29 mm
Gewicht: 230 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webhoofdbeeld.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webditg-2blackproduct010xtl.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webditg-2blackproduct181xtl.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webditg-2blackproducttop001xtl.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_weblandschap.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webpanorama.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_websport.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/08/128620_webpinhole.jpg” caption=”||De accessoirering rond de lens van de TG-2 komt te gemakkelijk los.||Het scherm van de TG-2 is scherp, maar lastig zichtbaar bij fel zonlicht.||De grote ontspanknop kan je ook met handschoenen aan bedienen.||De TG-2 heeft een betrouwbare lichtmeter. (f/8, 1/640, ISO 100, 25 mm)||De Stylus TG-2 heeft een erg handige automatische panoramamodus. De belichting wordt helaas niet vastgezet waardoor het meest linkse derde van deze foto helderder is en de overgang duidelijk zichtbaar blijft. (f/8, ISO 100, 25 mm)||Voor actiefoto’s gebruik je het best de scènepreset Sport. De ruisonderdrukking elimineert kleurruis, maar dat gaat wel ten koste van de scherpte. (f/2, 1/500, ISO 1.000, 25 mm).||De digitale filter Pinhole maakt foto’s met vale kleuren en een sterk vignet (donkere randen). (f/2,8, 1/80, ISO 125, 40 mm)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.