Een heel symmetrische, sfeervolle en gecomponeerde opname met het in het oog springende asymmetrische accent van de omgezaagde boom.

Een heel symmetrische, sfeervolle en gecomponeerde opname met het toch in het oog springende asymmetrische accent van de omgezaagde boom.

Met de zon die recht in het objectief straalt, loop je het risico dat je ongewenste flares en uitgebrande hooglichten krijgt. De heel storende flare in deze opname kan nog redelijk goed worden weggewerkt met wat fotoshoppen.

In zulke situaties is het raadzaam om opnames te maken met verschillende belichtingen. In deze opname werd gekozen voor een klein diafragmagetal (f/5,6), wat goed is. Indien er flare optreedt, zal die ronde vormen aannemen. Met een klein diafragma (groot getal) zou de lamellenvorm zichtbaar worden indien er flare optreedt. Een betere oplossing is om de camera al dan niet op een statief te zetten, en het opnamestandpunt in te nemen in een schaduwstreep van een boom, zodat de zon niet rechtstreeks in het objectief valt.

(Nikon D3000, f/5.6, 1/60, 18 mm)

Kurt Vansteelant is sinds 1991 zelfstandig fotograaf, en behoort tot de vierde generatie fotograferende Vansteelants uit Zedelgem.

Jouw foto ook laten beoordelen? Lees hier hoe je kunt inzenden. Vergeet niet de titel en opname-informatie in te vullen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.