Kodak mag dan failliet zijn gegaan, het wil dit jaar nieuwe digitale camera's op de markt brengen.

Kodak mag dan failliet zijn gegaan, het wil dit jaar nieuwe digitale camera's op de markt brengen.

Dat bevestigt de top van het bedrijf Eastman Kodak tegenover het Engelse blad Amateur Photographer.

Eastman Kodak ging precies een jaar geleden bankroet, maar het merk Kodak niet. Daarom gaat het een meerjarige samenwerking aan met JK Imaging, een Amerikaanse fabrikant die de Kodak-naam mag gebruiken voor meerdere nieuwe digitale toestellen, waaronder ook videocamera's en draagbare projectors.

Volgens Eastman-directieleden Dennis Olbrich en Laura Quatela staat er ook een systeemcamera (met verwisselbare lenzen) gepland, evenals een 52x-superzoom bridgecamera. Ze vertelden dat op de Consumer Electronics Show in Las Vegas deze week. De eerste toestellen verschijnen in de lente, aanvankelijk in de VS, vervolgens in Europa.

Na het faillissement in 2012 zei Eastman Kodak nog dat het de wereld van digitale camera's achter zich zou laten. "Maar we hebben daar ook bij verteld dat we zouden onderzoeken of we licenties kunnen verstrekken voor het merk", verklaart Quatela. "JK Imaging heeft de expertise in huis, en deze overeenkomst laat zien hoe waardevol dat merk is."

De nieuwe camera's worden waarschijnlijk gemaakt in China.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.