Polaroid kondigt een Android-systeemcamera met verwisselbare lenzen aan. Het getoonde proefmodel doet erg sterk denken aan de Nikon 1.

Polaroid kondigt op CES een Androidcamera aan. De iM1836 doet sterk denken aan de Nikon 1. Vooral de J3 die gisteren op de show in Las Vegas werd gelanceerd. Maar volgens de fabrikant is er van een samenwerking geen sprake.

Het gaat hier om een systeemcamera, dus met de mogelijkheid om lenzen te verwisselen. Hij is uitgerust met besturingssysteem Android 4.1 (roepnaam Jelly Bean), dat je bedient via een touchscreen van 3,5 inch.

De Polaroid heeft een 18-megapixelsensor, een flitsertje, wifi en een 10-30mm-kitlens. De sensor zit vrij uitzonderlijk ingebouwd in de lensmodule en is even groot als die in de Nikon 1-camera's; hij heeft dus ook een cropfactor van 2,7. Dat betekent dat je met de kitlens naar kleinbeeldnormen een brandpuntbereik hebt van 27 tot 81 mm, geschikt voor zowel landschappen als portretten.

Je zult er Nikon F-, Pentax K- en MicroFourThirds-lenzen op kunnen zetten; de fabrikant werkt nog aan speciale adaptermodules daarvoor. Let wel, de camera bestaat nog slechts als proef. Mogelijk wordt hij nog voor de lente gelanceerd in de VS. Of hij ook bij ons verschijnt, is niet zeker.

Spectaculair is in elk geval de verwachte prijs. Voor dit kleinood inclusief kitlens betalen Amerikanen – als het werkelijk wordt geproduceerd – amper 400 dollar.

De camera wordt overigens gemaakt door het Amerikaanse Sakar International, dat de Polaroid-merknaam mag gebruiken. Voor de iM1836 is ook een conventioneler broertje zonder Android gepland, de iM1232W. Dat toestel is deze week op CES te zien.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.