Het eerste interessante nieuwe fototoestel van 2013 komt op naam van Samsung. De NX300 is een systeemcamera van 20 megapixel met wifi en 3D-mogelijkheden.

De eerste interessante nieuwe camera van 2013 komt op naam van Samsung. De NX300 is een systeemcamera van 20,3 megapixel met wifi en 3D-mogelijkheden.

Hij heeft een retrodesign, is verkrijgbaar in zwart of wit en komt in maart of april op de markt voor naar verwachting 799 euro.

Opvallend is de melding van een speciaal nieuw objectief voor deze spiegelloze camera, de NX 45mm F1,8 2D/3D. Volgens Samsung is dit de eerste one-lens ter wereld waarmee je foto’s en filmpjes in 3D kunt vastleggen. De camera heeft een standaard 18-55mm-kitlens (met maximaal diafragma van f/3,5-5,6).

Hybride autofocus
Maar wat ons nog nieuwsgieriger maakt is het aangekondigde nieuwe hybride autofocussysteem. De afgelopen tijd hebben vooral concurrenten Panasonic en Olympus flink vooruitgang geboekt in scherpstelsnelheid, en wellicht maakt Samsung met de NX300 een inhaalslag op dit onderdeel.

Actiefoto’s kun je vastleggen met een sluitertijd van 1/6000 en met maximaal 8,6 beelden per seconde. De vernieuwde APS-C-sensor van 20,3 megapixel biedt een groot lichtgevoeligheidsbereik van 100 tot 25.600 ISO, zodat je in uiteenlopende lichtsituaties kunt fotograferen.

Creatieve functies
Er is vooral ook gedacht aan de beginnende fotograaf. De Samsung NX300 heeft veertien automatische instellingen zoals Creative Shot, Landschap, Lichtspoor of een zogeheten freeze-shot. Met deze laatste instelling kun je volledig automatisch actiefoto’s maken. De functie i-Depth biedt de mogelijkheid om de scherptediepte van het beeld aan te passen.

Wanneer je de Samsung NX300 uitrust met de nieuwe NX 45 mm 2D/3D-lens, wordt het mogelijk in full HD-kwaliteit (1080p) te fotograferen, zowel in 2D als in 3D. Ook moet het mogelijk zijn 3D-video op te nemen. We zijn benieuwd hoe Samsung dit voor elkaar heeft gekregen en of het in de praktijk ook daadwerkelijk net zo eenvoudig werkt als het klinkt.

Meteen op Facebook
Met de wifi-functie kun je foto’s direct vanaf de camera op een sociaal netwerk zoals Facebook publiceren. Je kunt foto's ook overzetten op je smartphone of tablet (Android en iOS) door op deze apparaten de Samsung Smart Camera App te installeren.

Naar verwachting toont Samsung de NX300 volgende week op de eerste grote beurs van het jaar, de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Mogelijk weten we dan ook exacte prijzen. Voor de extra lens rekenen we voorlopig op ongeveer 460 euro.


Met een bijdrage van Dennis Hissink

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/01/127574_websamsungnx300zwart.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/01/127574_websamsungnx300witscherm.jpg” caption=”De Samsung NX300 in zwarte uitvoering en met de 18-55mm-kitlens.||De NX300, hier in witte variant, heeft een uitklapbaar scherm van 3,3 inch in hoge resolutie.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.