Om het beste uit je camera te halen, fotografeer je in raw. Maar dat 'rauwe' formaat moet nog ontwikkeld worden tot een foto. We bekijken zeven pakketten waarmee dat kan.

Om de beste kwaliteit uit je digitale camera te halen, fotografeer je in raw-formaat. Maar dat 'rauwe' formaat moet nog ontwikkeld worden tot een foto. We bekijken zeven softwarepakketten waarmee dat kan.

Fotografen die in het raw-formaat van hun camera werken, hebben speciale software nodig om die foto's te bewerken en om te zetten naar gewone tiff- of jpeg-bestanden voor op het web, voor presentaties of om afdrukken te maken.

De meeste camerabouwers leveren een programma om beelden te bewerken alvast mee. Maar omdat het prettig is om al de vermelde werkzaamheden vanuit één programma te regelen, is er ook ruimte voor workflowprogramma's.

Die markt is vrij overzichtelijk: Adobe is de grootste speler. Met Photoshop Lightroom heeft het bedrijf een prima aanbod op pc en Mac. Apple heeft een eigen pakket voor de Mac, Aperture, en daarnaast zijn er nog kleinere spelers.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.