ACDSee Pro 6 (Windows) of 2 (Mac) is ingedeeld in modules, net als Photoshop Lightroom.

ACDSee Pro 6 (Windows) of 2 (Mac) is ingedeeld in modules, net als Lightroom.

In de Manage-module voer je trefwoorden en omschrijvingen in en maak je selecties van de beste beelden om daar later nog iets mee te kunnen doen. ACDSee Pro ondersteunt ook de zogenaamde IPTC-metadataset. Je kunt de foto's in albums indelen, een waardering van 0 tot en met 5 sterren geven en je hebt een aantal automatische categorieën die ingevuld worden door de exif-gegevens.

De View-module toont een ingezoomd beeld, met een filmstrip aan de onderzijde. Dat is vooral om even snel foto's te beoordelen.

Advertentie

De Develop-module is waar je de beeldbewerking uitvoert. De mogelijkheden zijn hierbij zeer uitgebreid. Je kunt niet alleen de bekende basisbewerkingen uitvoeren, zoals het aanpassen van zaken als belichting, witbalans, contrast, helderheid, schaduwen en hoge lichten, maar ook het beeld corrigeren voor lensvervorming en 'vallende lijnen' rechtzetten.

Nieuw in versie 6 is onder meer het niet-destructieve aanpassingspenseel, waarmee je lokaal de helderheid, contrast, verzadiging en dergelijke kan wijzigen – en die wijzigingen later weer ongedaan kan maken. Handig is het Smart Blur-penseel om bijvoorbeeld huid zacht te maken. Onder de motorkap is de ruisonderdrukking verbeterd.

De Online-module maakt verbinding met je account bij ACDSee Online, een plaats om foto's met de buitenwereld te delen. Het is de vraag of veel ACDSee Pro-gebruikers nu echt op de zoveelste sociale fotosite zitten te wachten. Je kunt van hieruit wel weer foto's naar Twitter en Facebook doorsturen, maar het zou handiger zijn geweest om dat direct vanuit ACDSee Pro te kunnen doen.

Prijs: 88,65 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.