AfterShot Pro is de opvolger van de raw-bewerker Bibble Pro. Dat is altijd een buitenbeentje geweest in een veld dat gedomineerd wordt door Adobe Photoshop Lightroom en Apple Aperture.

AfterShot Pro is de opvolger van het door Corel overgenomen Bibble Pro. De raw-bewerker Bibble Pro is altijd een buitenbeentje geweest in een veld dat gedomineerd wordt door Adobe Photoshop Lightroom en Apple Aperture.

Bibble had een paar heel bijzondere mogelijkheden, zoals uitgebreide lokale bewerkingen via lagen en de mogelijkheid voor andere leveranciers om plug-ins (uitbreidingen) te maken die binnen de raw-omzetting zelf werken. Dit in tegenstelling tot Lightroom en Aperture, waar plug-ins alleen op tiff/psd-bestanden werken.

Net als Lightroom en Aperture kan AfterShot een catalogus aanleggen en met trefwoorden en waarderingen werken, zodat je foto's snel terugvindt. Het programma kan echter ook gewoon als browser werken of een enkele raw-foto openen. Dat kan ook wel eens handig zijn.

Foutje in herstellen van hoge lichten
De verschillende schuifjes zijn vergelijkbaar met andere raw-programma's, maar in ‘Herstel hoge lichten’ zit mogelijk een bug. Bij de meeste foto's werkt dit schuifje zoals verwacht (donkerder maken van uitgebeten witte delen), maar een enkele foto wordt juist iets lichter! Dat gebeurt als de automatische kleurcorrectie ‘Perfectly Clear’ ingeschakeld staat, dus die twee zitten elkaar kennelijk soms in de weg.

AfterShot bevat veel bijzondere mogelijkheden. Je kunt uitgebreide, lokale correcties aanbrengen via lagen, er is ingebouwde automatische correctie voor lensvertekening (staat je lens niet in de database, dan kan het ook handmatig), correctie van lensvignettering (donkere hoeken) en chromatische aberratie (kleurrandjes).

Er is ook een goede ruisonderdrukking met de plug-in van NoiseNinja. De basisversie daarvan is gratis, voor de geavanceerdere versie is betaalde registratie vereist. Een andere mooie optie is soft proofing, al gaat het instellen ervan wel onhandig. Standaard heb je alleen een arbitrair lijstje van (nogal zinloze) profielen. Overigens werkt soft proofing in AfterShot, net als bij Lightroom 4, alleen met rgb-profielen. Apple Aperture kan ook met cmyk-profielen overweg.

Prijs: 89,99 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.