Waren de eerste versies van PhotoDirector bij het fotomanagement nog te beperkt om serieus te nemen, dan is dat sinds versie 3.0 sterk verbeterd.

Waren de eerste versies van PhotoDirector bij het fotomanagement nog te beperkt om serieus te nemen, dan is dat sinds versie 3.0 sterk verbeterd. Het programma kent fraaie raw-bewerkingen en ook het fotomanagement is duidelijk beter.

Net als Lightroom bestaat PhotoDirector uit modules; dat zijn er inmiddels vijf geworden. De library-module is waar je de foto's beheert en de mogelijkheden daarvoor zijn nu een stuk uitgebreider.

PhotoDirector ondersteunt nu IPTC-informatievelden, zoals naam- en adresgegevens. Trefwoorden, sterren en vlaggen werden al ondersteund, maar nu kun je snel een groot aantal foto's van een trefwoord voorzien via verslepen op dat trefwoord. Ook tijdens het importeren kun je meteen trefwoorden toevoegen. De trefwoorden hiërarchisch rangschikken (dus bijvoorbeeld Yellowstone onder Wyoming plaatsen en Wyoming weer onder USA) kan helaas nog steeds niet.

De Adjustment-module was al het sterkste deel van PhotoDirector, maar is toch verder verbeterd. Zowel globale bewerkingen (bewerken van de hele foto) als lokale bewerkingen (met een verloopfilter of inschilderen met een kwast) zijn beschikbaar. In PhotoDirector 2 misten we een Curve-functie; die is nu aanwezig, maar alleen voor het totale beeld, niet per kleurkanaal.

Een andere nieuwe functie is een soort Snelle selectie-kwast voor plaatselijke bewerkingen. Handig is daarbij ook Inverse Mask: je selecteert een stukje en draait dan de selectie om, zodat dit stukje nu juist het enige is wat niet geselecteerd wordt. Ook lenscorrecties zijn nu beschikbaar.

Nieuw in versie 4 zijn twee content-aware-gereedschappen waarmee je storende voorwerpen kan verwijderen, en de lege ruimte automatisch laat invullen. Die functie zit wel in Adobe Photoshop, maar ontbreekt in Lightroom.

Prijs: 99,99 euro, Windows/Mac

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.