De verkoop van digitale compactcamera's heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen. Dat blijkt uit de jongste Britse marktcijfers.

De verkoop van digitale compactcamera’s heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen. Dat blijkt uit de jongste Britse marktcijfers.

Vergeleken met een jaar eerder zijn er in de recente maand oktober 16% minder exemplaren over de toonbank gegaan in Groot-Brittannië. Er is wel meer vraag naar compacte modellen met superzoom, maar de verkoopgroei van 9% hierin kan het tij niet keren voor kleine toestellen met vaste lens.

Volgens onderzoeksbureau GfK, dat de cijfers voorlegt, zijn er twee oorzaken voor deze trend. Enerzijds is er de populariteit van smartphones, anderzijds het gegeven dat veel huishoudens al over een compactcamera beschikken en momenteel terughoudend zijn met de aanschaf van een nieuw goedkoop fototoestel.

Gelukkig ziet GfK ook positieve ontwikkelingen. Sinds de Photokina-fotografiebeurs in september is er een uitzonderlijke toename in de vraag naar toestellen met wifi. Daarnaast blijkt de gezonde groei van camera’s met verwisselbare lenzen zeer gunstig voor camera-accessoires als statieven, flitsers en tassen.

Vanwege een aantal nieuwe producten in de wereld van fotografie zijn de verwachtingen voor de kerstverkopen dit jaar toch goed, concluderen de onderzoekers.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.