Een nieuwe Japanse pasfotoautomaat drukt geen pasfoto van je af maar een kleine 3D-pop.

Een nieuwe Japanse pasfotoautomaat drukt geen pasfoto van je af maar een kleine 3D-pop.

Functioneel zijn ze wel, die typische pasfotoautomaten op treinstations waar je zo in kunt stappen, het gordijntje van dichtdoet en enkele minuten later weer uit loopt met een pasfoto in viervoud. Al is het alleen maar omdat je dringend de behoefte hebt een gekke bek te trekken.

Want nu pasfoto's aan allerlei regels moeten voldoen, is het resultaat vaak niet geschikt voor in een paspoort. Zou het daarom niet veel leuker zijn als de automaat je meteen helemaal afdrukt, in drie dimensies?

Advertentie

Het Japanse bedrijf Omote 3D denkt er ook zo over, en komt met de naar eigen zeggen eerste 3D-fotocabine. Deze wonderlijke vinding print in plaats van een pasfoto een miniatuurpoppetje dat – als het goed is – sprekend op je lijkt. Het is een schaalmodel van jezelf, in de juiste verhoudingen. Je kunt kiezen uit drie verschillende formaten: small (10 cm), medium (15 cm) en large (20 cm).

Zo'n schaalmodel kost iets meer dan de gemiddelde pasfoto: liefst 208 euro voor het kleinste formaat. Voor de grootste Mini-me betaal je 415 euro.

Komt zo'n cabine naar een station bij jou in de buurt? Wie weet in de toekomst. Maar voorlopig is er slechts één exemplaar, dat in de vorm van een kleine fotostudio te zien zal zijn op de kunsttentoonstelling Eye of Gyre in Tokio. Bezoekers van deze expositie kunnen tussen 24 november en 14 januari de proef op de som nemen en zichzelf laten afdrukken.

Ze moeten daarvoor wel liefst vijftien minuten stil blijven staan.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.