Nog niet zo lang geleden had elk kind er eentje: een Viewmaster. Zou het niet leuk zijn om een Viewmaster-schijfje met je eigen foto's te hebben?

Nog niet zo lang geleden had elk kind er eentje: een Viewmaster. In die eenvoudige 3D-kijker bekeek je foto's die in kartonnen schijfjes gemonteerd waren.

Je had er met dieren, met toeristische attracties, kunstwerken en striphelden. Maar zou het niet leuk zijn om een schijfje met je eigen foto's te hebben?

In België en Nederland vond ik een paar adressen die je foto's op een Viewmaster-schijf kunnen zetten. Je stuurt je foto's door en zij doen de rest. Prijs per schijfje: 50 tot 60 euro. Dat is toch wat te veel voor een scheut nostalgie. Per toeval stootte ik op de website van het Amerikaanse bedrijf Image3D. Daar kan je het hele schijfje zelf ontwerpen.

Schijfje maken
Het ontwerpen is echt kinderspel. Je maakt eerst een account aan en logt in. Dan klik je op 'Build a Reel' en je kan aan de slag.

Je uploadt eerst de foto's die je wil gebruiken; voor één schijf heb je er zeven nodig. Ik koos voor skatefoto's die ik eerst in Lightroom een passende retrofinish had gegeven. De foto's worden in de webmodule automatisch verkleind, maar als je heel nauwkeurig wil werken, crop en verklein je ze zelf al tot precies 1.112 pixels breed bij 955 pixels hoog. Ik maakte daarvoor een nieuwe, aangepaste crop-voorinstelling in Lightroom, zodat ik exact de beeldverhouding van een Viewmasterfoto kreeg.

Eigen foto in het midden
Als alle foto's er staan, is het gewoon zaak om ze in de gewenste volgorde te slepen. Als je foto bijgesneden moet worden, kan je de uitsnede aanpassen. Je kan foto's weer verwijderen, en nog nieuwe toevoegen terwijl je de schijf samenstelt.

Leuk is dat je ook een foto in het midden van het schijfje kan plaatsen, met allerlei opties om tekst toe te voegen. Als je schijfje klaar is, kan je op de website een voorvertoning bekijken. Met de Next-knop krijg je elk van de zeven foto's te zien.

Ondanks de naam maakt Image3D geen 3D van gewone foto's. Maar doordat je linker- en rechteroog elk de foto te zien krijgen, ontstaat er wel een indruk van diepte in je foto. Heb je een 3D-camera, dan kan je een aparte bestelprocedure volgen om heuse 3D-schijfjes te ontwerpen.

Even wachten
Dan is het tijd om je bestelling te plaatsen. Een schijfje kost 19,95 dollar; wil je een kit van een schijfje met een viewer erbij, dan betaal je 24,95 dollar. Bestel je meerdere exemplaren van hetzelfde schijfje, dan dalen de prijzen snel. Bij 100 stuks betaal je nog 4,50 dollar per schijfje.

Daarbij komen wel nog internationale verzendkosten. Ik bestelde vier kits (een voor mezelf en één voor elk van de skaters) en betaalde in totaal 111,77 dollar met verzending via FedEx. Ik plaatste de bestelling op een maandag, en het pakje van Image3D kwam de week erna op woensdag aan. En aan de enthousiaste reacties van de afgebeelde modellen te merken, is de magie van een Viewmaster nog steeds even sterk.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/43/125436_web00viewmastersnapseed.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/43/125436_web01upload.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/43/125436_web02middenveld.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/43/125436_web03preview.jpg” caption=”||Eerst upload je alle foto’s die je wil gebruiken.||Je kan een eigen foto in het midden van het schijfje plaatsen.||Je kan een voorvertoning van je schijf bekijken.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.