In de eerste jaarhelft van 2012 werden er 10 procent minder camera's verkocht. De omzetdaling blijft beperkt door het succes van de duurdere reflex- en systeemcamera's.

In de eerste jaarhelft van 2012 werden er in België tien procent minder camera's verkocht dan in dezelfde periode van 2011: 337.400 tegenover 375.900 stuks.

De omzet daalde met slechts 1 procent, en dat komt vooral doordat er meer van de duurdere reflex- en systeemcamera's verkocht worden. De cijfers komen van onderzoeksbureau GfK, dat wereldwijd marktcijfers verzamelt en evoluties in kaart brengt.

Compacte systeemcamera's zijn in
De omzet in het segment van reflex- en systeemcamera's ligt 17% hoger dan in 2011. Vooral bij de compacte systeemcamera's is de groei spectaculair: er werden er 54 procent meer verkocht dan vorig jaar. Compactcamera's met een vaste lens zijn op hun retour, met een daling van 13 procent in aantallen.

Een kwart van de verkochte fotocamera's kan filmen in full HD. Daardoor is de fotocamera voor veel consumenten een volwaardig alternatief voor de camcorder geworden: van die productgroep werden er liefst 29 procent minder verkocht.

Een ander product dat zijn beste tijd gehad lijkt te hebben is het digitaal fotokader. Daarvan gingen er de helft minder over de toonbank.

Ook in Nederland
Dezelfde trends tekenen zich af in Nederland. Daar werden in de eerste jaarhelft 12 procent minder toestellen verkocht en ligt de omzet nu 6 procent lager. Ook hier houden camera's met verwisselbare lenzen het huis recht. Dat marktsegment was in Nederland goed voor 19 procent van de verkochte camera's, en door hun hogere prijs zijn deze camera's verantwoordelijk voor maar liefst 45 procent van de omzet.

Compacte systeemcamera's konden hun marktaandeel verdubbelen, en zijn nu al goed voor één op elke vier camera's met verwisselbare lenzen.

Fotograferen met de telefoon
GfK kent ook de schuldige voor de dalende markt. Dat is de smartphone, waarvan er in de eerste helft van 2012 wereldwijd al meer dan 650 miljoen verkocht werden. In Europa heeft 40 procent van alle mobiele telefoons een camera met vijf megapixel of meer. Bovendien is het met een smartphone veel gemakkelijker om foto's en videoclips te delen met sociale netwerken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.