De Cyber-shot DSC-RX1 van Sony is een unieke camera. Hij combineert een fullframe-beeldsensor van 24 megapixel met een vaste lens met een brandpuntsafstand van 35 mm.

De Cyber-shot DSC-RX1 van Sony is een unieke camera. Hij combineert een fullframe-beeldsensor van 24 megapixel met een vaste lens met een brandpuntsafstand van 35 mm.

Eerder dit jaar bracht Sony al de RX100 uit, een geavanceerde compactcamera met een relatief grote sensor (lees hier onze ervaringen met de RX100). Met de Cyber-shot DSC-RX1 legt Sony de lat nog een heel stuk hoger.

De RX1 bevat een beeldsensor die even groot is als een 35mm-filmnegatief. De oppervlakte van zo'n fullframesensor is dubbel zo groot als die in de meeste digitale reflexcamera's, en bijna zeven maal groter dan de sensor in de RX100. De sensor zorgt voor een resolutie van 24 megapixel, en kan gevoeligheden aan van ISO 100 tot 25.600. De camera legt opnames vast in jpeg-formaat of als 14-bit raw-bestand.

Carl Zeiss-lens
Een goede sensor is waardeloos als er geen goede lens voor zit. Carl Zeiss levert voor de RX1 een Sonnar T* lens met een vaste brandpuntsafstand van 35 mm. Daarmee is de RX1 geschikt voor straatfotografie en een breed scala aan onderwerpen.

Door het grote maximale diafragma van f/2 in combinatie met de fullframesensor kan je de scherptediepte uiterst beperkt houden. Op de lens zit een ring om het diafragma manueel in te stellen, en een scherpstelring. Via een schakelaartje aan de voorzijde kies je de gewenste scherpstelmodus. De RX1 gebruikt contrastdetectie met 25 autofocuspunten.

Vlotte bediening
Zoals je van een 'edelcompactcamera' mag verwachten, kan je de RX1 gebruiken in volautomatische modus, in diafragma- of sluitertijdvoorkeuze, of volledig manueel. Een wieltje bovenaan laat je snel belichtingscompensatie instellen. De RX1 kan sluitertijden van 1/2.000 tot 30 seconden aan. De Cyber-shot RX1 filmt in full HD met een framerate van 50p, 25p of 24p (progressive).

Er zijn ook dertien creatieve stijlen en beeldeffecten om je foto's in de camera al een bepaalde look and feel mee te geven. En zoals bij Sony gebruikelijk is er ook een Sweep Panorama-opnamemodus waarmee je in één keer een panorama van maximaal 12.416 x 1.856 pixel kan vastleggen.

De Cyber-shot RX1 komt in september op de markt. De richtprijs is nog niet bekend maar er wordt gefluisterd dat hij in de Verenigde Staten 2.799 dollar zou gaan kosten.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/37/124091_websonydsc-rx1mainjpg.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/37/124091_dsc-rx1rightweb.jpg” caption=”De Cyber-shot DSC-RX1 heeft een vaste lens met een brandpuntsafstand van 35 mm.||Met de schakelaar naast de lens stel je de focusmodus van de RX1 in.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.