Wat doe je met al die dia's op zolder? De Rollei DF-S 290 HD zet ze om naar het digitale tijdperk.

Wat doe je met al die dozen vol dia’s en negatieven op zolder? De Rollei DF-S 290 HD zet ze om naar het digitale tijdperk.

Voor zijn overstap naar de digitale fotografie zwoer mijn vader bij dia’s. Alleen heeft dat ervoor gezorgd dat ik al vijftien jaar geen kinderfoto meer van mezelf gezien heb. Tijd om daar werk van te maken, en dus ging ik aan de slag met de Rollei DF-S 290 HD, een compacte diascanner.

Opslag op SD-kaart
Het toestel voelt een beetje plasticachtig aan, maar het is wel lekker licht. Er worden een USB-kabel en een stekker meegeleverd, zodat je ook zonder computer aan de slag kan. Ingescande foto’s worden in hoge resolutie opgeslagen op een SD-kaartje, dat je achteraan in het toestel steekt.

Het digitaliseren gaat opmerkelijk snel vooruit. Een paar uurtjes scannen, en ik heb al meer dan vijfhonderd dia’s gedigitaliseerd. Dat komt door het meegeleverde laadbakje dat plaatsbiedt aan twintig dia’s, die je met een schuifsysteem één voor één in de DF-S 290 HD schuift. Alleen jammer dat je altijd twee keer moet klikken om een foto op te slaan.

Achteraf corrigeren
Met de eerste klik maak je de scan, met de tweede bewaar je hem. Na de eerste klik kan je eventueel nog een paar correcties uitvoeren, maar dat doe je beter nadien op de pc, want het 3 inchscherm is echt te klein om fatsoenlijk op te werken. De storende stofvlekken op sommige dia’s zie ik dan ook pas achteraf, op het computerscherm.

Al bij al ben ik redelijk tevreden over de Rollei DF-S 290 HD. Wel is de prijs tamelijk hoog voor een toestel dat je in principe maar één keer gebruikt. Maar dat geldt natuurlijk voor alle diascanners.

Adviesprijs: 199,95 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.