Na de succesvolle landing van Curiosity op Mars kan het rijdend wetenschapspark beginnen. We nemen een kijkje naar de camera's die de Marswagen gebruikt.

Na de succesvolle landing van Curiosity op Mars kan het rijdend wetenschapspark beginnen. We nemen een kijkje naar de camera's die de Marswagen gebruikt.

Het Mars Science Laboratory (MSL) Curiosity is een drie meter lange wagen die 900 kilo weegt. Daarmee is hij twee keer zo lang als zijn voorgangers Spirit en Opportunity.

Curiosity is op Mars om te onderzoeken of er ooit leven mogelijk was. Daarom draagt de wagen tachtig kilo aan wetenschappelijk materiaal mee.

Dat zijn onder meer zeventien camera’s van 2 megapixels. Lijkt je dat weinig voor zo'n hypermodern apparaat? Klopt, maar dat heeft te maken met de beperkte overdrachtsnelheid tussen Mars en Aarde, legt een woordvoerder van fabrikant Malin Space Science Systems uit. En ook met het gegeven dat de specificaties al in 2004 werden vastgesteld.

Die camera's hangen letterlijk aan elke kant van Curiosity. Zo zijn er onder meer de hazard avoidance-camera’s of Hazcams aan de vier hoeken van de Marswandelaar. Deze zwart-witcamera’s maken een 3D-kaart van de omgeving en moeten zo de gevaren voor de wagen in beeld brengen.

De indrukwekkendste beelden zullen waarschijnlijk komen van de Mastcam. Die zal beelden in hoge resolutie schieten, of HD-beelden in 720p met een snelheid van tien frames per seconde.
 

De eerste kleurenfoto die Curiosity nam.

Dit is de eerste kleurenfoto die Curiosity nam. Toegegeven, aan de kadrering moet nog gewerkt worden.

Lasers
Toch is de Chemcam de spectaculairste camera aan boord. Dit toestel schiet groene laserstralen af op de grond of op rotsen.

Dat brengt een lichtweerkaatsing teweeg waarvan de kleur afhankelijk is van de stof. Zo levert aluminium een blauwe lichtflits op en koper een groene. De Chemcam vangt dit op met een ingebouwde telescoop, en kan met behulp van een spectrometer atomen herkennen en zo een compositie samenstellen. Hij heeft dus als taak om vast te leggen welke materialen er op de rode planeet te vinden zijn.

De camera gebruikt laserstralen omdat op die manier het voorwerp, bijvoorbeeld een steen, niet aangeraakt en schoongemaakt hoeft te worden, zoals de vorige Marswagens deden. Dat bespaart veel tijd.

De Mars Hand Lens Imager hangt dan weer aan de robotarm en wordt gebruikt voor het maken van microscopische afbeeldingen van de bodem en stenen.

Kort samengevat: alles wat in de komende maanden het pad van Curiosity kruist, wordt op beeld vastgelegd.

Beelden op Twitter en YouTube
Hoelang Curiosity zal rondrijden is moeilijk te zeggen. Maar een lading batterijen meenemen is niet de meest praktische oplossing voor dit soort expedities. Daarom draait Curiosity op een stroomgenerator die wordt aangedreven door 4,8 kilo plutonium.

Je kunt de Curiosity zelf volgen. De wagen twittert regelmatig zijn nieuwste beelden. Ook op het YouTubekanaal van NASA’s Jet Propulsion Laboratory kan je beelden terugvinden van Curiosity’s reis. De gemaakte foto's vind je in dit NASA-overzicht.

Met een bijdrage van Ton Hermans.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/32/marsrovers.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/32/marsrover_curiosity.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/32/1e_kleurenfoto_marscuriosity.jpg” caption=”Curiosity (rechts) met zijn twee voorgangers links.||||De eerste kleurenfoto die Curiosity nam.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.