De gemiddelde prijs van digitale camera's is het afgelopen jaar met tien procent gestegen. Althans in Groot-Brittannië, waar marktonderzoek werd gedaan.

De gemiddelde prijs van digitale camera’s is het afgelopen jaar met tien procent gestegen. Althans in Groot-Brittannië, waar bureau GFK marktonderzoek deed.

Gemiddeld kost een digitale fotocamera momenteel ietsje boven de 219 euro. Dat is ruim 21 euro meer dan een jaar geleden, in de zomer van 2011.

Deze stijging heeft op zich niets met prijsontwikkeling te maken. Wel met het gegeven dat er meer aanbod is van modellen met betere specificaties en dus meer mogelijkheden. Dat geldt voor zowel compactcamera’s als toestellen met verwisselbare lenzen.

Marktwaarde daalt
Maar dat er nu dus relatief duurdere camera’s in het winkelaanbod zitten, wil nog niet zeggen dat er in totaal meer wordt uitgegeven. Integendeel, de marktwaarde van de camerabranche is in Groot-Brittannië flink teruggelopen. In april van dit jaar lag die zelfs 13% lager dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. In juni was het nog 7% lager dan een jaar geleden.

Over een langere periode bekeken – de afgelopen 12 maanden vergeleken met de 12 maanden daarvoor – is er een terugval van 8,3% volgens GFK. Camera’s komen er in deze malaise nog relatief goed vanaf. Want in dezelfde periode liep de verkoop van alle andere consumentenelektronica met 15,3% terug.

Minder compactcamera’s verkocht
Kort voor deze nieuwe cijfers maakte GFK al bekend dat Britten 11% minder compactcamera’s hebben gekocht dan een jaar geleden. Dat komt volgens het bureau door de opkomst van smartphones, waarmee je ook eenvoudig foto’s kunt maken.

Vooral compactcamera’s met minder krachtige zoom (tot aan 10x, dus het gros van de modellen zonder verwisselbare lens) worden in de hoek gedrukt door deze mobiele telefoons. Compacte toestellen met een optische zoom van boven 10x zijn daarentegen wel meer in trek.

Ook hier geldt dus de trend naar camera’s met meer mogelijkheden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.