Sigma kondigde begin dit jaar een 180mm-telemacrolens met beeldstabilisatie aan. Het objectief is vanaf deze week verkrijgbaar.

Sigma kondigde begin dit jaar op de Consumer Electronics Show in de VS een 180mm-telemacrolens met beeldstabilisatie aan. Het objectief is vanaf deze week verkrijgbaar.

De fabrikant claimt een wereldprimeur te hebben omdat dit de eerste gestabiliseerde 180mm-macrolens is die een weergave van 1:1 combineert met een maximaal diafragma van f/2,8.

Dat wil in het kort zeggen dat je over meer licht kunt beschikken als je detailfoto’s op ware grootte wilt maken, bijvoorbeeld van een vlinder.

Met een telemacro-objectief kun je, vergeleken met standaardmacrolenzen, op iets grotere afstand blijven van schuwe 'fotomodellen' zoals insecten, bijvoorbeeld een halve meter. De kortste instelafstand van deze nieuweling bedraagt 47 centimeter.

Vier stops winst
De APO Macro 180mm F2.8 EX DG OS HSM – zoals het objectief volledig heet – beschikt over Sigma’s eigen Optical Stabilizer, plus een lichtsterkte van f/2,8 die kortere sluitertijden mogelijk maakt. De voorganger in het lenzenassortiment van Sigma (de 180mm F3.5 EX DG) heeft een maximaal diafragma van f/3,5 en geen beeldstabilisatie.

Dankzij de stabilisatie op het nieuwe objectief zou je volgens Sigma vier sluiterstops moeten kunnen winnen. Een belangrijk voordeel bij close-ups die je maakt vanuit de hand, want bij telemacrolenzen kan de minste trilling al voor onscherpte zorgen.

Nog een handigheidje biedt de autofocus (Hyper Sonic Motor, HSM). Die stelt je in staat om de scherpstelling manueel te corrigeren zonder dat je het schuifje op het objectief moet verstellen.

De lens past op APS-C- en fullframecamera’s. De versie voor Canon verschijnt deze week als eerste, de varianten voor camera’s van Sony, Nikon en Sigma zelf volgen nog. De adviesprijs bedraagt 1.799 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.