Canon kondigde vorig jaar in oktober zijn nieuwe professionele sport- en reportagecamera aan. Met wat vertraging is de EOS-1D X er nu ook echt.

Canon kondigde in oktober 2011 zijn nieuwe professionele sport- en reportagecamera aan. Met wat vertraging is de EOS-1D X er nu ook echt.

Oorspronkelijk zou de EOS-1D X in april al op de markt komen. Die timing was niet toevallig: zo hadden professionele sportfotografen nog ruim de tijd om het toestel te leren kennen voor de aftrap van het EK voetbal werd gegeven, waar dit nieuwe topmodel van Canon dan zijn vuurdoop zou krijgen.

Vertraging
De introductie van de EOS-1D X liep echter vertraging op; de eerste toestellen kwamen pas in de tweede helft van juni in de handen van klanten. Ook op de Shoot-redactie belandde vorige week een EOS-1D X.

Advertentie

Het gaat hierbij om een zogenaamd preproductiemodel. Dat is een toestel dat de uiteindelijke versie heel dicht benadert, maar waar nog kinderziektes in kunnen zitten. Ook de firmware, zeg maar de interne beeldverwerkingssoftware van de camera, van dit testtoestel was nog niet finaal.

Canon drukte ons dan ook op het hart dat we geen definitieve conclusies mogen trekken uit onze eerste ervaringen met dit testmodel, en vroeg ons om geen foto's op volledig formaat of raw-bestanden te delen.

Werkpaard
De EOS-1D X is een camera van hetzelfde kaliber als de Nikon D4: een toestel dat in de eerste plaats bedoeld is voor sportfotografen en fotojournalisten. Voor hen zijn een betrouwbare autofocus, snelle reeksopnames en oerdegelijke afwerking belangrijker dan een hoge resolutie.

De sensor in de 1D X is een CMOS-chip in fullframeformaat met 18 megapixels. Dat is een opmerkelijke verandering tegenover zijn voorganger, de 1D Mark IV, die een sensor in APS-H-formaat bevatte. Dat formaat is kleiner dan fullframe, zodat fotografen rekening moesten houden met een cropfactor van 1,3x. Een 300mm-objectief op een 1D Mark IV gaf een equivalente brandpuntsafstand van 390mm.

Niet meer op de 1D X dus: wie de lange brandpuntsafstanden nodig heeft, zal langere telelenzen moeten aanschaffen, of zijn beelden in nabewerking croppen. Door de grotere sensor haalt de 1D X wel een hogere gevoeligheid: het ISO-bereik gaat standaard tot 51.200, uitbreidbaar tot 204.800.

Zoals gezegd mogen we geen conclusies trekken uit onze eerste ervaringen, maar op onze testbeelden met een gevoeligheid van ISO 51.200 is alleen lichte, natuurlijk aandoende luminatieruis te zien, niet de storende rode of groene puntjes van kleurruis. De ingebouwde ruisonderdrukking lijkt dus haar werk behoorlijk te doen.

Bij ISO 51.200 vertoont de opname alleen lichte luminantieruis.

Scherpstellen
De tweede grote verandering in de EOS-1D X betreft het autofocussysteem. De autofocussensor telt 61 autofocuspunten die een groot deel van de zoeker bestrijken. Je kan deze 61 punten allemaal activeren, of ze op verschillende manieren selecteren: één enkel punt, één punt met vier omliggende (boven en onder), één punt met alle acht omliggende, en AF-zones van negen of twaalf punten.

Voor sport en actie zal je bij voorkeur de continu-autofocus gebruiken, waarbij de camera op een bewegend onderwerp blijft scherpstellen. Omdat niet alle beweging op dezelfde manier evolueert, heeft Canon zes scenario's gedefinieerd die je kan selecteren om de continu-autofocus te sturen.

De gevallen kregen niet toevallig het icoontje van zes sporten: sprint, tennis, wielrennen, voetbal, kunstschaatsen en turnen. Elk van deze gevallen is nog apart aan te passen aan de wensen van de fotograaf.

Hoewel Canon naar eigen zeggen het autofocussysteem 'vereenvoudigd' heeft, beslaat het niettemin vijf tabbladen in het erg uitgebreide cameramenu. Het duurt dus best even voor je alle mogelijkheden en eigenaardigheden hiervan verkend hebt.

In combinatie met een lichtsterke lens als de nieuwe 24-70mm L II USM, die bij ons testtoestel geleverd werd, stelt de 1D X razendsnel scherp. Op sommige testopnames zit de autofocus ernaast, maar dat kan evengoed aan onze onervarenheid met het nieuwe systeem als aan de preproductiestatus van het testmodel liggen.

Snelheidsduivel
De EOS 1D-X haalt in elk geval de beloofde opnamesnelheid van 12 frames per seconde. Met een snelle CompactFlash-geheugenkaart kunnen we ruim honderd opnames in jpeg-formaat maken voor het interne geheugen vol is en de snelheid vertraagt.

Als je de opnamesnelheid van 12 fps verdubbelt, zit je aan de snelheid van bioscoopfilm (24 beelden per seconde). En filmen kan de 1D-X ook, in full HD-formaat (1080p) met 24, 25 of 30 fps. De eerste geeft een cinemagevoel, de twee laatste zijn meer geschikt voor weergave op televisie.

Om een film op te nemen, moet je de camera eerst in Live View-modus zetten. Er is geen aparte Record-knop. Standaard dient de M-Fn-toets om de opname te starten. In het cameramenu kan je die functie ook toewijzen aan de gewone ontspanknop.

Conclusie
We zijn blij dat de EOS-1D X acht maanden na de eerste aankondiging daadwerkelijk leverbaar wordt. Over de beeldkwaliteit en de betrouwbaarheid van het nieuwe autofocussysteem kunnen en mogen we op basis van een preproductiemodel geen conclusies trekken, daarvoor blijft het wachten op de definitieve versie.

Prijs: 6.499 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121742_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121742_2.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121742_3.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121742_4.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121742_5.jpg” caption=”||De fullframesensor in combinatie met een grote diafragmaopening zorgt voor een kleine scherptediepte.||Een opname op ISO 51.200 vertoont alleen lichte luminantieruis.||De 18-megapixelsensor in de EOS-1D X legt heel wat detail vast.||Het autofocussysteem kent zes scenario’s om bewegende onderwerpen te blijven volgen.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.