De Sportcam-100 is een goedkope camera voor sportievelingen die hun eigen acties willen filmen of fotograferen.

De Sportcam-100 is een goedkope camera voor sportievelingen die hun prestaties willen filmen of fotograferen.

De Sportcam-100 is heel wat compacter dan de Oregon Scientific ATC9K, die we eerder al uittestten. Hij meet 6,6 x 4,3 x 2,7 centimeter en weegt slechts 46 gram.

Net als bij de ATC9K zit er achteraan een klein (6 cm diagonaal) lcd-scherm. De bediening is erg eenvoudig; bovenaan staan een knop om de camera in te schakelen en een knop om een opname te starten. De erg summiere menu-opties stel je in via het aanraakscherm.

Kan onder water
In de doos zit een doorzichtige plastic behuizing die ervoor zorgt dat je de camera tot een diepte van drie meter onder water kan gebruiken, en die het toestel ook tegen schokken en valpartijen beschermt als je het ergens op monteert. Dat zal in onze test nog van pas komen.

Filmen doet de Sportcam-100 in gewoon HD-formaat (720p) met een snelheid van dertig frames per seconde. De opnames worden bewaard op een MicroSD-geheugenkaart (niet meegeleverd). Via een USB-kabel koppel je de camera aan je computer om de beelden over te zetten.

Op je helm plaatsen
Bij de camera wordt een hele doos accessoires geleverd om hem op diverse plaatsen te kunnen bevestigen. Met een zuignap kan je hem aan een autoruit bevestigen, en met de meegeleverde 12v-adapter zelfs tijdens het rijden van stroom voorzien.

Wil je de camera op een helm plaatsen, dan gebruik je de helmmount en een velcroriem die je door de ventilatiegaten van de helm haalt. Het is wat uitproberen voor de camera goed staat, maar als je de velcroriem strak genoeg aanspant, staat de hele constructie wel erg stabiel. Door het lage gewicht stoort de camera ook minder dan de zwaardere Oregon Scientific ATC9K.

Crashtest
De derde monteeroptie is een beugel waarmee je de camera op een stuur vastschroeft. Twee rubberen strips dienen daarbij als schokdempers.

Tijdens onze test gaat het echter goed fout: wanneer de BMX-rijder van dienst landt na een sprong, knapt de stuurbeugel af en dondert de camera op de grond. De waterdichte behuizing komt er bekrast uit, maar heeft de camera wel gered.

Wat fletse kleuren
De Sportcam-100 heeft een vaste lens die een licht fisheye-effect oplevert: rechte lijnen aan de beeldrand worden afgebogen. De videokwaliteit is aanvaardbaar: de beelden zijn goed belicht en redelijk scherp, maar de kleuren komen wat flets over.

De Sportcam-100 is veel goedkoper dan de directe concurrenten zoals een GoPro of de Oregon Scientific ATC9K. De iets mindere beeldkwaliteit willen we nog aanvaarden, maar de kwaliteitscontrole op de accessoires moet een stuk strenger.

Prijs: 89 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121202_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121202_2.jpg” caption=”Na wat proberen krijgen we de Sportcam-100 (in de waterdichte behuizing) mooi stabiel op een helm gemonteerd.||De meeegeleverde stuurbeugel knapte doormidden na een niet eens al te harde landing.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.