Op het schermpje van je digitale camera kan je een foto bekijken meteen nadat hij gemaakt is. Wil je nauwkeuriger nagaan of de belichting goed zit, gebruik dan het histogram.

Op het schermpje van je digitale camera kan je een foto bekijken meteen nadat hij gemaakt is. Wil je nauwkeuriger nagaan of de belichting goed zit, gebruik dan het histogram. Dat is eenvoudiger dan het klinkt.

Een histogram is een grafiekje dat de verdeling van de helderheidswaarden in een foto weergeeft.

Van donker naar licht
Deze helderheidswaarden zijn uitgezet op de horizontale as: links staan de donkere tinten, in het midden de neutrale tinten en rechts de lichte tinten.

De hoogte van de grafiek geeft aan hoeveel pixels met die bepaalde helderheidswaarde er in je foto zitten. Je kan het histogram van een gemaakte foto bekijken op het cameraschermpje – kijk in je handleiding hoe je dat precies doet.

Sommige camera’s kunnen aparte histogrammen voor elk van de drie kleurkanalen (rood, groen en blauw) tonen. Op compactcamera’s en op reflexcamera's met Live View kan je vaak een histogram oproepen terwijl je de opname maakt.

Staan je foto’s op pc, dan kan je het histogram bekijken in een beeldbewerker zoals Photoshop Elements of Lightroom.

Je kan een histogram bekijken terwijl je de opname maakt. Dat helpt om de belichting goed te krijgen.

Histogrammen lezen
Er bestaat niet zoiets als een ‘goed’ histogram. Elke foto is immers anders. In een foto met overwegend lichte tinten is het bij een correcte belichting normaal dat de meeste helderheidswaarden in de rechterhelft van het histogram liggen.

Een donker tafereel daarentegen zal de linkerhelft van het histogram bezetten. Op een foto met een gelijkmatige verdeling van helderheidswaarden zal het histogram zich over de hele schaal uitstrekken.

Het histogram van deze foto toont dat de helderheidswaarden mooi verdeeld zijn.

Vermijd pieken
Wat je in elk geval wil vermijden, zijn hoge pieken tegen de linker- of rechterrand van het histogram. Die wijzen erop dat de donkerste of helderste tinten in de scène onderbelicht, dan wel overbelicht zijn.

Daardoor lopen schaduwen dicht tot een zwarte vlek, of omgekeerd verdwijnen alle details in de lichtste delen van de foto.

Zie je tijdens de opname je een histogram met dergelijke pieken, dan kan je de belichting proberen aan te passen zodat het histogram een stukje naar recht of links opschuift.

Dat kan door belichtingscompensatie in te stellen, waardoor je de camera zegt dat hij de opname donkerder of lichter moet maken; of als je je camera manueel instelt, door de sluitertijd of het diafragma aan te passen.

Deze foto is duidelijk onderbelicht. Niet alleen is er een piek tegen de linkerrand; er zijn ook nauwelijks pixels in de rechterhelft van het histogram.

Extreme contrasten
Maar dat lukt niet altijd. Als het contrast tussen de donkerste en lichtste delen in de foto te groot is, zal je er niet in slagen om die allebei te registreren. Je camera kan dat contrast niet overbruggen.

Je moet dan kiezen tussen detail in de donkere of in de lichte partijen, en de andere laten ‘dichtlopen’.

Die keuze hoeft niet altijd een probleem te zijn; als je op een foto de ondergaande zon wil vastleggen, zal niemand erom malen dat de schaduwen dichtlopen. Het komt er dan immers op aan dat de warme gloed van de zon mooi in beeld komt.

Op deze foto van de ondergaande zon zijn de schaduwen dichtgelopen – dat zie je aan de piek links in het histogram. Maar dat is normaal.


[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/23/121037_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/23/121037_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/23/121037_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/23/121037_4.jpg” caption=”Je kan een histogram bekijken terwijl je de opname maakt. Dat helpt om de belichting goed te krijgen.||Het histogram van deze foto toont dat de helderheidswaarden mooi verdeeld zijn.||Deze foto is duidelijk onderbelicht. Niet alleen is er een piek tegen de linkerrand; er zijn ook nauwelijks pixels in de rechterhelft van het histogram.||Op deze foto van de ondergaande zon zijn de schaduwen dichtgelopen – dat zie je aan de piek links in het histogram. Maar dat is normaal.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.