Een zonnige zomerdag aan het strand levert veel fotokansen op, maar ook een paar gevaren. We geven je tips ter inspiratie én bescherming.

Op een mooie zomerdag aan het strand baad je in het licht. De omgeving is prachtig, de mensen zijn uitgelaten. Ideale omstandigheden om foto's te maken dus.

Maar er loeren ook gevaren. Hieronder enkele tips waar je op moet letten, plus een paar ideetjes ter inspiratie.

Fototas mee
De meeste camera's lusten geen zand en zout. Neem daarom een degelijke, goed afsluitbare fototas mee waar je jouw camera in opbergt zodra je stopt met foto's maken. Je wil namelijk de rest van de dag ook zorgeloos kunnen genieten.

Laat je camera en lens ook nooit te lang in de volle zon liggen, dat kan tot vervorming leiden. Zeker als je toestel een zwarte behuizing heeft. Zwart absorbeert namelijk warmte.

Wind: oppassen geblazen
Kijk vooral uit als het waait. Gebruik je een zoomobjectief, dan kan het zand in het zoommechanisme waaien. En let op voor je lens, meegeblazen zandkorrels werken als een zandstraler. Laat daarom de hele dag het UV-filter op je camera zitten. Niet alleen om het ultraviolet licht te verminderen, ook ter bescherming van je voorste lenselement.

Wees waterproof
Ga je de zee in, riskeer dan niets met je spiegelreflex maar gebruik een waterbestendige compactcamera. Er zijn talloze toestellen verkrijgbaar waarmee je prima foto's kunt maken, zelfs onder water. Shoot heeft er hier zeven voor je getest.

Help je lichtmeter
Bij felle zon en veel reflectie op het strand wil de belichtingsmeter in je camera wel eens van de wijs raken en je foto's onderbelichten. Je moet dan belichtingscompensatie instellen, of als je een compactcamera gebruikt de automatische voorinstelling 'Strand/Sneeuw' inschakelen.

Je kunt dit ook oplossen door een lichtmeter te gebruiken en te richten op een niet al te fel belicht detail. Het spreekt overigens voor zich dat er altijd een zonnekap op je lens zit, om hinderlijke schitteringen tegen te gaan.

Gebruik een polarisatiefilter
Een polarisatiefilter maakt het blauw van de lucht dieper en laat witte wolken beter uitkomen. Daarnaast zorgt een polarisatiefilter voor minder weerkaatsingen van het zeeoppervlak.

Let op de horizon
Zet de horizon recht, anders loopt de zee leeg. Tenzij je dynamiek wil aanbrengen bij een portret van iemand in het water. Veel fotografen raden ook aan de horizon niet pal in het midden te zetten. Maar dat hangt af van de compositie die je voor ogen hebt. Denk er vooraf over na.


De horizon hoeft niet per se altijd horizontaal te staan. Hier brengt de scheve horizon dynamiek in de foto, de zee swingt mee met de uitgelaten strandgangers. (YanLev)

Profiteer van licht en ruimte
Heb je mooi strandweer, dan is de lichtintensiteit goed. Meestal kies je dan voor een lage gevoeligheid zoals ISO 100. Een klein diafragma (hoog getal) en korte sluitertijd kunnen je beelden wat verdonkeren en dramatiseren. Ook kun je met deze instellingen de vormen op je foto flink versterken, zodat het geen vlakke vertoning wordt.

Zorg ook altijd dat je een groothoek(zoom)lens bij je hebt. Dan kun je mooi profiteren van de open ruimte die een strand biedt en personen of objecten sterk afzetten tegen grote vlakken strand, oceaan of lucht.

Wacht tot laat in de middag
Fotografeer niet rond het middaguur. Dat is ongezond voor je huid én je foto's, want het zonlicht is keihard en je krijgt lelijke schaduwen. Een late namiddagzon kan mooi warm licht of zelfs een gouden gloed over je onderwerp draperen.

Maak portretten
Het strand is een prima locatie voor portretten, met de zee, lucht of duinen als natuurlijke achtergrond. De meeste mensen zijn ontspannen en minder geremd. En omdat iedereen wel een fototoestel bij zich heeft, kijkt niemand vreemd op wat je aan het doen bent.

Kinderen zijn helemaal in hun element aan zee. Ze gaan zo op in hun spel dat ze jou maar half in de gaten hebben. Benut de tijd en gelegenheid die je in veel andere situaties niet krijgt.

Experimenteer met silhouetten
Het strand biedt een uitgelezen mogelijkheid om te oefenen met silhouetfoto's, door je onderwerp tegen het licht in te fotograferen. Doe dat liefst vanaf een laag standpunt.

Dat kan mooi uitpakken bij sporters zoals windsurfers of opspringende volleyballers. Vraag mensen wel altijd netjes of ze er geen probleem mee hebben dat je ze fotografeert.

Wees origineel
Silhouetten, zonsondergangen, bootjes… Op het strand kan je geweldig je vaardigheden trainen, maar het kan ook al snel clichéfoto’s opleveren.

Ga eens aan de slag met een wat minder voor de hand liggend model. Loopt er toevallig een brandweerman of politieagent rond, grijp hem! Of zoek een voorwerp dat niet op zijn plaats lijkt. Doorgrond de architectuur van een strandhuisje. Van deze foto’s heb je vaak langer plezier, omdat ze anders zijn dan alle andere.


Met een bijdrage van Erik Derycke en fotograaf Fred Schuurman

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_5.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_6.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120896_7.jpg” caption=”Een zonnige zomerdag aan het strand levert veel fotokansen op, maar ook een paar gevaren. (Everett Collection)||Duik eens de duinen in en verras een meeuw. (Foto: Ton Hermans)||Zoek een origineel model en zet het sterk af tegen de grote vlakken strand, zee of lucht. (Foto: Fred Schuurman)||Op het strand vind je goud, maar ook zilver. (Foto: Fred Schuurman)||Verlaat de platgetreden paden en je vindt altijd wel een opvallend perspectief waarmee je een verhaal kunt vertellen. (iofoto)||De horizon hoeft niet per se altijd horizontaal te staan. Hier brengt dat dynamiek in de foto, de zee swingt mee met de uitgelaten strandgangers. (YanLev)||Aan zee zijn kinderen makkelijker te fotograferen, je hoeft meestal geen aandacht van ze te vragen. (epicureyka)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.