De NX20 is het nieuwste paradepaardje bij de compacte systeemcamera's van Samsung. Hij pronkt met een knap scherm, elektronische zoeker en draadloze mogelijkheden.

De NX20 is het nieuwste paradepaardje bij de compacte systeemcamera's van Samsung. Hij pronkt met een knap scherm, elektronische zoeker en draadloze mogelijkheden.

Net als de beide andere nieuwe systeemcamera's van Samsung, de NX10 en de NX210, bevat de NX20 een beeldsensor met 20 megapixel. Ook in snelheid en opnamekwaliteit zijn er geen verschillen tussen de drie. De NX20 onderscheidt zich door de andere hardware en door zijn SLR-achtige vormgeving.

Uitklapbaar amoledscherm
Achter op de NX20 zit een uitklapbaar schermpje. Dat gebruikt amoled-technlogie, die voor een helderder en contrastrijker beeld zorgt. Het scherm heeft ook een grotere kijkhoek, wat handig is als je de camera boven je hoofd houdt. Het scherm is erg helder, al wordt het in felle zon toch moeilijk zichtbaar.

In die situatie kan je echter terugvallen op de tweede troef van de NX20: de ingebouwde elektronische zoeker (EVF). Die is helaas niet zo scherp als het schermpje.

We vinden de EVF ook lastig te gebruiken met een bril op; het is heel precies mikken om het volledige zoekbeeld te kunnen zien. Er is wel een dioptrieregeling, zodat je de EVF ook zonder bril kan gebruiken.

De bediening
Qua bediening zijn er niet veel verrasingen op de NX20. Via het wieltje bovenaan kies je de gewenste opnamemodus. Naast de volautomatische modus (Smart) zijn er de vertrouwde programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en een manuele modus. Verder vinden we een aantal scènepresets zoals Strand/Sneeuw en Portret, en een Custom-modus waaronder je eigen voorkeuren kan opslaan.

De meeste andere instellingen pas je aan via de Fn-knop achter op de camera, in combinatie met het scrolwiel achteraan. Rond dat scrolwiel zijn er koppelingen om de Autofocusmethode, de transportmodus en de gevoeligheid aan te passen.

De 18-55mm-kitlens (met ingebouwde beeldstabilisator) bevat een iFn-toets. Druk je deze in, dan kan je de focusring gebruiken om instellingen aan te passen – bijvoorbeeld om belichtingscompensatie in te stellen. Met wat oefening gaat dat erg vlot.

Creatief met fotowizards en filters
De NX20 bevat heel wat manieren om je opname meteen al een bepaalde look & feel te geven. In de eerste plaats zijn er 'Fotowizards' die je foto een bepaalde kleurtoon, contrast en scherpte geven. Het zijn Standaard, Helder, Portret, Landschap, Bos, Retro, Koel, Rustig en Klassiek.

Geen nood als deze behoorlijk vaag klinken: het cameramenu geeft bij elke fotowizard een beknopte uitleg. En natuurlijk zie je op het scherm meteen het effect toegepast worden. Je kan ook drie eigen fotowizards opslaan.

Daarnaast zijn er digitale filters die je foto soms onherkenbaar vervormen. Het zijn Miniatuur, Vignet, Visoog, Schets, Anti-nevel, Halftoon, Softfocus, Oude film (x2) en Negatief. Tot slot kan je er ook voor kiezen om slechts één kleur (rood, groen, blauw of geel) in je foto te behouden.

Fotowizards en filters zijn niet te combineren, maar ze werken ook voor video. Om een opname te starten, druk je gewoon op de Record-knop achter op de camera.

De NX20 registreert neutrale, levensechte kleuren.

Foto’s draadloos verzenden

De jongste generatie systeemcamera's van Samsung heeft wifi (draadloos netwerk) aan boord. Dat moet ervoor zorgen dat je je foto's makkelijker kan delen en verzenden, zonder omweg langs de pc.

In een tijdperk waarin de halve wereld met een smartphone fotografeert omdat het delen van foto's daarmee zo makkelijk is, lijkt ons dat een heel slimme zet. Zit je op een permanent draadloos netwerk (thuis of op kantoor), dan kan je foto's verzenden naar Facebook, Picasa of Photobucket, en filmpjes uploaden naar YouTube.

Met apps
Foto's e-mailen gaat ook, net als bij de Samsung DV300F-compactcamera die we onlangs testten. Het ingeven van wachtwoorden en e-mailadressen gaat erg vlot met het scrolwiel van de NX20. Als je het Auto Backup-programma van Samsung op je pc installeert, worden je foto's automatisch naar je computer overgezet.

Ben je buiten het bereik van een wifinetwerk, maar heb je wel een Androidtoestel met internetconnectie, dan kan je via WiFi-Direct foto's verzenden via je smartphone. We hebben echter geen smartphone bij de hand waarmee we dit kunnen testen.

Daarnaast kan je een rechtstreekse wifilink leggen tussen de camera en een smartphone. De camera maakt dan een ad-hoc netwerk, dat je via de smartphone-instellingen selecteert.

Met de Mobile Link app voor iOS en Android kan je fotobestanden overzetten naar je smartphone.

Er zijn twee Android- en iOS-apps die je dan kan gebruiken. Mobile Link pompt geselecteerde foto's in volledige resolutie over naar je smartphone, vanwaar je ze verder kan verzenden. Remote Viewfinder toont je een live zoekerbeeld, en laat je de ontspanknop van de camera van op afstand bedienen.

Helaas is het niet mogelijk om met Remote Viewfinder de camera in te stellen – op de flits en zelfontspanner na. Het is ook omslachtig dat je telkens opnieuw met dat ad-hoc netwerk moet verbinden.

Snelle modus
De NX20 is op papier een snelle systeemcamera, met een burstmodus van 8 frames per seconde in volle resolutie, voor maximaal elf opeenvolgende JPEG-opnames. Maar er zit een addertje onder het gras: deze snelle modus werkt niet in combinatie met continu-autofocus. Je moet de NX20 in AF-S (enkelvoudige autofocus) hebben staan om aan 8 fps te komen.

De scherpstelling wordt vastgezet bij de eerste opname van de reeks, zodat bewegende onderwerpen al gauw onscherp worden. De enkelvoudige autofocus is gelukkig wel snel en betrouwbaar, maar voor snelle reeksopnames heb je er dus niet veel aan.

Bij ISO 800 is er geen ruis te zien.

De kwaliteit

De 20 megapixelbeeldsensor legt veel detail vast, en met de standaardinstellingen levert de camera neutrale, realistische kleuren. De lichtmeting werkt betrouwbaar, alleen bij tegenlicht moet je wat bijsturen met belichtingscompensatie.

De gevoeligheid van de NX20 gaat tot ISO 12.800, maar de hoogste gevoeligheden gebruik je op eigen risico. Tot aan ISO 800 is er geen ruis te zien. Daarboven past de camera ruisonderdrukking toe, en die wordt al snel nefast voor de scherpte. ISO 3.200 lijkt ons de grens van wat nog bruikbaar is.

In plaats van je camera op ISO 6.400 te zetten, schaf je dus beter een lichtsterk NX-objectief aan. Door het grotere diafragma kan je dan met lagere gevoeligheden blijven werken.

Conclusie
De NX20 legt veel detail vast en produceert realistische kleuren. De hogere gevoeligheid blijkt in de praktijk weinig bruikbaar. Het amoledscherm op de achterkant is uitstekend, maar de elektronische zoeker is – zeker voor brildragers – minder goed.

De draadloosnetwerkmogelijkheden geven al een glimp van hoe de camera van de toekomst eruit zal zien, maar er zitten nog ruwe kantjes aan.


Specificaties Samsung NX20:
Prijs: 1.099 euro (met 18-55 OIS kitlens)
Resolutie: 5.472 x 3.648 pixels
Sensor: CMOS, 15,7 x 23,5 mm
Lensvatting: Samsung NX
Cropfactor: 1,5x
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-12.800
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 16 scènes
Lichtmeting: matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 15-punts AF of manueel
Burstmodus: 8 fps, 11 opnames in JPEG
Geheugen: SD Card
Afmetingen: 122 x 89,6 x 39,5 mm
Gewicht: 340 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_5.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_6.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120815_7.jpg” caption=”De Samsung NX20 systeemcamera heeft een uitklapbaar scherm en een elektronische zoeker.||De lichtmeting werkt doorgaans betrouwbaar, maar in deze contrastrijke situatie moesten we -1 belichtingscompensatie instellen om te voorkomen dat de lucht uitbrandde. Het Leuvense stadhuis kunnen we in nabewerking nog wat helderder maken. (f/14, 1/180, ISO 100, 18mm)||Met zijn 20-megapixelsensor legt de NX20 heel wat detail vast. (f/7.1, 1/250, ISO 110, 55mm)||De NX20 registreert neutrale, levensechte kleuren. (f/4, 1/100, ISO 100, 24mm)||Bij een gevoeligheid van ISO 800 is er geen ruis te zien. (f/5.6, 1/25, ISO 800, 55mm – 100% crop)||Bij ISO 3.200 is de interne ruisonderdrukking in actie geschoten: de ruis is weg, maar de foto ook. (f/5.6, 1/100, ISO 3.200, 55mm – 100% crop)||Met de Mobile Link-app voor iOS en Android kan je fotobestanden overzetten naar je smartphone.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.