Soms heb je je handen niet vrij om een foto of filmpje te maken. Deze camera kan je bijvoorbeeld op je helm of fietsstuur bevestigen.

Met de Oregon Scientific ATC9K kan je handenvrij filmen. Zo maak je video's in situaties waar je geen camera kan vasthouden.

Soms heb je je handen niet vrij om een foto of filmpje te maken. Wanneer je met je mountainbike van een boshelling naar beneden dendert bijvoorbeeld, of wanneer je op een skate- of snowboard staat.

Voor die momenten zijn er handenvrije actiecamera's die je op een helm of fietsstuur kan bevestigen. Wij gingen aan de slag met de Oregon Scientific ATC9K

Kan ook kopje onder
De Oregon Scientific ATC9K bevat een 5 megapixel CMOS-beeldsensor voor foto's, en filmt in full HD-formaat. Hij is waterdicht tot op twintig meter, zodat je ongestoord kopje-onder kan gaan tijdens het raften.

De camera bewaart zijn beelden op een MicroSD-geheugenkaart die je apart moet aanschaffen. In de doos zitten ook een USB- en HDMI-kabel, en een afstandsbediening.

Bediening
Boven aan de camera zitten twee toetsen: een om een foto te maken, en een om een video-opname te starten. Naast de lens staat een rood ledlampje dat brandt zolang de camera filmt.

Aan de achterzijde, goed beschermd door een plastic klep, zit een lcd-scherm van 1,5 inch diagonaal. De kwaliteit van het scherm is niet denderend, maar volstaat om na te gaan of je de actie wel goed hebt vastgelegd. Je zal het vooral gebruiken om het camera-menu in te stellen.

Zowel voor foto als voor video kan je heel wat opties instellen, zoals resolutie, witbalans en belichtingscorrectie. De gekozen instellingen worden meteen getoond op het scherm.

Eerst goed monteren
In de doos zitten drie hulpmiddelen om de camera ergens op te bevestigen. Met de riemen uit rubber en velcro kan je de camera rond een helm vastzetten.

Een beugel met rubberen schokdempers dient om hem op een fietsstuur te monteren. Wil je de camera aan een auto bevestigen, dan heeft Oregon Scientific een speciale kit met zuignap in de aanbieding.

In onze tests blijkt het niet eenvoudig om de camera stabiel tegen de zijkant van een BMX-helm te krijgen. Hoe hard we de rubberen riem ook opspannen, de camera blijft lichtjes op en neer wiebelen tijdens het filmen. Door de camera op een fietsstuur te bevestigen krijgen we een veel stabieler beeld.

En dan filmen maar
Filmen met de ATC9K is kinderspel – je start de opname voor het begin van de actie, en stopt de opname wanneer je klaar bent. Foto's maken is lastiger, omdat je de fotoknop op de camera zelf of op de afstandsbediening moet indrukken.

Er is wel een zelfontspanner met een vertraging van vijf of tien seconden. Het zou handiger zijn als de camera bijvoorbeeld elke seconde één opname kon maken.

Met een beugel plaats je de camera op een fietsstuur.

Kwaliteit
De camera bevat een vaste lens die een beeldhoek van 130° vastlegt. De scherpstelling is niet aanpasbaar, maar dat is geen probleem: door de grote beeldhoek is de scherptediepte erg groot, zodat bijna alles scherp overkomt.

Zoals gezegd doet het kleine schermpje de camera geen recht. Op pc zien de video's er veel beter uit. Ze zijn goed belicht, met een realistische kleurweergave.

In fijne structuren zoals struiken gaat wel detail verloren door de compressie, maar dit is geen camera die je koopt om natuurdocumentaires te filmen. Bij snelle bewegingen zien we wel het rolling shutter– of gelei-effect dat eigen is aan CMOS-sensoren, waardoor het soms lijkt alsof gebouwen staan te dansen. De foto's kunnen minder overtuigen.

De ATC9K is niet de beste (video)camera die je kan vinden, maar wel een die uitermate geschikt is om actie vast te leggen. Het is wel zaak om de camera stabiel genoeg te bevestigen, wat op een helm niet zo eenvoudig is.

Prijs: 269 euro.

Bekijk de video
Van onze test maakten we een filmpje, dat je hier kunt bekijken.

Het filmpje toont de ATC9K in actie. Het eerste deel van het clipje filmden we met de camera op een helm. Het beeld is niet erg stabiel omdat de camera op en neer beweegt. Het tweede deel is gefilmd met de camera op een BMX-stuur. Dit geeft een veel stabieler beeld. (BMX-rijder: Sam Slachmuylders).

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120786_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120786_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/22/120786_3.jpg” caption=”Met de meegeleverde rubberen riem bevestig je de camera op een helm.||Met een beugel plaats je de camera op een fietsstuur.||De Oregon Scientific ATC9K”]YouTube-filmpje van de testOregon Scientific

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.