Samsung rust een aantal kwalitatieve systeemcamera's uit met wifi en DLNA, zodat je foto's en video draadloos kunt overzetten.

Samsung presenteerde begin dit jaar op de Consumer Electronics Show een aantal foto- en videocamera’s met ingebouwde wifi en DLNA.

Daar komt nu een aantal kwalitatieve systeemcamera’s bij. Het vlaggenschip is de NX20, uitgerust met een 20 megapixelsensor.

Wifi inbouwen of toevoegen aan een camera is niet nieuw. Samsung zelf had in het verrre verleden videocamera’s die filmpjes draadloos konden overzetten naar pc’s of televisies. Maar nu zet het merk er volop op in. Samsung wil zich beter profileren in de concurrerende systeemcameramarkt, waar Nikon en Sony zeer sterk staan.

Advertentie

Samsung NX20
Als het gaat over systeemcamera’s (compacte toestellen met losse lenzen en een sensor op spiegelreflexcameraformaat), wil Samsung alle modellen uitrusten met wifi.

In eerste instantie verschijnt de NX20, een highendcamera met een uitklapbaar en knap 3 inch oledscherm. Dat laatste maakt het heel interessant om te filmen, wat Samsung ondersteunt met een apart aan te schaffen 'videolens'.

Vanaf juni krijgt de NX20 gezelschap van de NX210, een meer retroachtig toestel met hetzelfde scherm maar dan vast. En dan is er de goedkopere NX1000, te koop in wit, zwart of roze.

De NX1000 is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder een Pink Panter-achtig roos.

Draadloos tonen op tv

De grote troef van de nieuwe toestellen is natuurlijk de ingebouwde wififunctie. Die gaat verder dan wat bijvoorbeeld mogelijk is door het gebruik van een Eye-Fi-geheugenkaartje.

Met de Samsung-camera’s kan je bijvoorbeeld foto’s én video rechtstreeks overpompen naar een (Android)smartphone of tablet, een telefoon gebruiken als afstandsbediening (inclusief in realtime tonen wat er door de zoeker te zien is), beelden rechtstreeks vanaf de telefoon mailen, posten naar Facebook, Picasa of YouTube, of ze tonen op een televisie.

Voor dat laatste maken de NX-camera’s gebruik van de DLNA-standaard. In principe kan het draadloos doorpompen van beelden en video bijgevolg naar alle compatibele televisies, niet alleen tv-toestellen van Samsung.

De NX20, NX210 en NX1000 kosten respectievelijk 1.099, 899 en 699 euro, in een bundel met een lens.

De Shoot-redactie is op dit moment druk bezig met een test van de NX20. Onze bevindingen lees je binnenkort op Shoot.be.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/samsung-nx20_mini.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/samsung_nx210.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/21/samsung_nx1000_pink.jpg” caption=”Samsung NX20, het nieuwe topmodel-systeemcamera.||De NX210, een uitdager voor toestellen als de Panasonic GX1.||De NX1000 is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder een Pink Panther-achtig roze.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.