Met een waterdichte compactcamera hoef je deze zomer niet te vrezen dat zoon- of dochterlief je toestel verzuipt. Maar kan je er ook goede foto's mee maken?

Trek je deze zomer naar een strand of zwembad? Met een waterdichte compactcamera hoef je niet te vrezen dat zoon- of dochterlief je toestel verzuipt. Maar kan je er ook goede foto's mee maken?

Op vakantie willen we natuurlijk allemaal leuke foto's maken om de thuisblijvers jaloers te maken. Maar beleef je je vakantie op een strand of aan de rand van een zwembad, dan is het altijd uitkijken dat je camera niet per ongeluk kopje onder gaat. Op het strand moet je bovendien uitkijken dat er geen zand in het gevoelige lensmechanisme van de camera kruipt.

Een waterdichte compactcamera verlost je van die kopzorgen. Deze toestellen zijn zo afgewerkt dat er geen water, zand of stof in kan binnendringen. Bovendien zijn ze meestal ook schokvast, wat wil zeggen dat ze een val van een normale hoogte aankunnen, en vaak ook bestand tegen vriestemperaturen.

Onderwaterhuis
De waterdichte compactcamera's die we hier testen zijn niet bedoeld voor echte duikers. De waterdichtheid is maar gegarandeerd tot een paar meter – tien meter voor de stevigste. Wil je dieper gaan, dan moet je een apart 'onderwaterhuis' voor jouw specifieke cameramodel aanschaffen.

Schrik niet van de prijzen, want zo'n huis is even duur of duurder dan een camera. Overigens moet je voor je het water induikt altijd goed controleren of alle klepjes proper en goed afgesloten zijn – een waterdichte camera met een slecht afgesloten batterijcompartiment zal het niet lang uithouden.

Rode kleuren
De meeste van deze waterdichte camera's bevatten een of meerdere scènepresets om onderwater te fotograferen en/of te filmen. Heel vaak versterken die presets de rode kleuren in je foto. Dat heeft een goede reden. De rode golflengten van licht worden door water namelijk snel geblokkeerd. Hoe dieper je gaat, hoe minder rode kleuren er daardoor te zien zijn.

Door rood toe te voegen, produceert de camera meer levensechte kleuren. Maar wanneer  je in ondiep water fotografeert, kan dat ertoe leiden dat je foto's té rood worden. Je bent dan beter af met een gewone opnamestand in plaats van de onderwaterpresets.

Gemoedsrust
Doordat er onderwater sowieso minder licht is naarmate je dieper gaat, wordt fotograferen ook een stuk lastiger. Je krijgt te maken met langere sluitertijden, waardoor de kans op onscherpe foto's toeneemt – zeker als je als fotograaf zelf niet roerloos in het water hangt of zit.

Somige camera's verhogen onderwater automatisch de gevoeligheid (ISO-waarde), maar dat gaat bij compactcamera's meestal zichtbaar ten koste van de beeldkwaliteit. Een flits gebruiken is evenmin een goed idee, want dat levert erg onnatuurlijke foto's op. Onderwater draagt flitslicht sowieso minder ver.

En om het helemaal moeilijk te maken, heeft ook de autofocus het lastig door de slechte lichtomstandigheden onderwater. Kortom, je mag niet verwachten dat je met deze camera's meteen een gebrevetteerd onderwaterfotograaf wordt.

Ze bieden je wel de gemoedsrust dat je fotomateriaal weinig kan overkomen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.