De eenvoudigste manier om foto's te delen is via Facebook. Niet optimaal, maar met de juiste instellingen heb je wel controle over wie jouw foto's mag zien.

De eenvoudigste manier om foto’s te delen is via Facebook, met ondertussen een potentieel publiek van meer dan 800 miljoen meekijkers. Toegegeven, de presentatie is niet optimaal, maar met de juiste instellingen heb je wel controle over wie jouw foto’s mag zien.

Tegenwoordig verschijnen je foto’s op Facebook in een lightbox. Hierdoor wordt de – laten we eerlijk zijn, lelijke – Facebook-pagina door een breed kader rond het beeld gelukkig wat naar de achtergrond gedrukt. Om onduidelijke redenen is dat kader soms wit, soms zwart. Door op pijltjes in de linker- of rechterboord te klikken kun je verder of terug bladeren.

Eender waar uploaden
Nog een troef van Facebook is dat je foto’s met diverse toestellen of software kan uploaden. Er is nu eenmaal een heel brede ondersteuning voor wat toch het grootste sociale netwerk ter wereld is. Zo kun je evengoed foto’s uploaden vanuit Lightroom als beelden importeren op een iPad, om ze dan met een app naar Facebook te sturen.

Foto’s organiseer je per album, en je bepaalt per album wie ze mag zien. Je kunt dat echter niet op naam doen, maar op groep. Je moet dus de mensen die de beelden wél mogen zien in een groep indelen, en dan die groep aanduiden bij het veld ‘Gedeeld met’, dat bij elke foto verschijnt.

Het grootste nadeel van Facebook is dat foto’s maximaal 720 pixels hoog of breed mogen zijn. Als je bij het uploaden voor de originele resolutie hebt gekozen, kunnen bezoekers die wel downloaden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.