De meeste camerafabrikanten bieden merkeigen filters aan, maar de markt wordt voor een groot stuk beheerst door onafhankelijke spelers.
De meeste camerafabrikanten bieden merkeigen filters aan, maar de markt wordt voor een groot deel beheerst door onafhankelijke spelers.
Professionele fotografen zweren bij merken zoals B+W en Cokin, maar ook producten van Tiffen, Hoya en Hama gaan vlot over de toonbank.
De prijzen lopen sterk uiteen en de doelgroep van de verschillende merken is dan ook verschillend. Reken voor een polarisatiefilter tussen de 55 en de 150 euro. Prijzen voor goede UV-filters starten rond de 30 euro en de prijzen van ND-filters schommelen tussen de 50 en de 100 euro.
Hou er wel rekening mee dat hoe groter de filtermaat, hoe hoger de prijs zal zijn. Voor slim-filters ten slotte tel je ook gemiddeld 50 euro meer neer dan voor een klassieke uitvoering.
Duur is het best?
Is een dure filter dan de beste keuze? Kwaliteit heeft natuurlijk zijn prijs, maar om nu meteen een dure UV-filter van B+W te plaatsen op een niet-lichtsterke kitlens lijkt ons evenwel overkill. Je zal waarschijnlijk nooit een verschil in beeldkwaliteit opmerken. Anderzijds is het onzin om een goedkope UV-filter op een prachtige lens van meer dan 1.000 euro te schroeven.
Vermijd de merkloze filters die je her en der op internet kunt kopen. Het verschil tussen een optische filter en gewoon glas is voor een leek niet altijd even duidelijk, en je loopt het risico dat je wordt bedrogen. Goedkope én goede polarisatiefilters bestaan overigens niet. Denk hieraan als je al verleid wordt door een erg scherpe prijs.
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.