Wellicht ben je altijd overtuigd geweest dat Photoshop of Photoshop Elements het beste programma is om je foto's te beheren. Maar Lightroom biedt op dat vlak ook heel wat mogelijkheden. Wat is het verschil?

Wellicht ben je altijd overtuigd geweest dat Photoshop of Photoshop Elements het beste programma is om je foto’s te beheren. Maar Lightroom biedt op dat vlak ook heel wat mogelijkheden. Wat is het verschil?

Adobe is wereldwijd marktleider in beeldbewerking en biedt naast Photoshop CS5 (opgevolgd door CS6) nog twee andere programma’s aan: Photoshop Elements 10, een afgeslankte en budgetvriendelijke versie van vlaggenschip Photoshop, en het workflowpakket Lightroom.

Met drie pakketten in het aanbod stellen veel amateurfotografen zich dan ook de vraag wat ze moeten kiezen. Vooral de prijs kan hier een rol spelen, maar de vraag is of het wel een of/of-verhaal is? Photoshop en Photoshop Elements hoeven wellicht niet meer voorgesteld te worden. Er is zelfs een werkwoord naar genoemd: fotoshoppen. Wie zich minder goed kan voorstellen wat ‘lightroomen’ mag betekenen, verwijzen we naar onze cursus.

De vraag ‘Lightroom of Photoshop?’ veronderstelt dat deze programma’s alternatieven zijn van elkaar. Hun manier van werken is echter fundamenteel verschillend, met sterktes en zwaktes aan beide kanten. Daarom kunnen we je nu alvast verklappen dat de ideale workflow is om Lightroom en Photoshop of Elements samen te gebruiken. Waarbij Lightroom als uitvalsbasis dienst doet.

Werken in de breedte
Lightroom is eigenlijk één grote database. Het is een pakket voor fotografen die veel beelden schieten en combineert drie grote functies. De eerste is het beheren van je foto’s, zodat je snel vindt wat je nodig hebt. De tweede is beeldbewerking. Hoewel je jpg-bestanden kan bewerken met het pakket, haal je het onderste uit de kan wanneer je in het raw-formaat fotografeert.

Ten slotte helpt Lightroom je met je foto’s aan de buitenwereld te tonen, van presentaties, onlinegalerijen en afdrukken tot fotoboeken. Zowel Photoshop als Elements heeft ook een organisatie, en in het geval van Elements zelfs een publicatiemogelijkheid. Maar Lightroom is veel uitgebreider en sneller.

Raw-bestanden
Een tweede gedeeltelijke overeenkomst is de ontwikkeling van raw-bestanden: Elements heeft hier maar een fractie van de mogelijkheden van Lightroom of Photoshop en is daarom niet de beste keuze als raw-ontwikkelaar. Onder de motorkap is de raw-ontwikkeling van Photoshop wel identiek aan die van Lightroom, maar de gebruikerservaring in dat laatste is een stuk gestroomlijnder (zie afbeelding). Bovendien kan je in Lightroom met virtuele kopieën werken: verschillende bewerkingen van dezelfde foto.

Als je Lightroom en Photoshop (Elements) samen gebruikt, probeer dan zo veel mogelijk in Lightroom te doen. Voor normaal fotowerk kan je zo’n tachtig procent van de correcties in Lightroom houden, soms zelfs de volle honderd procent. Je kan in Lightroom niet alleen algemene correcties uitvoeren, zoals witbalans en belichting, maar ook lokale aanpassingen doen: de verloopfilter maakt de lucht van een landschap bijvoorbeeld donkerder en de aanpassingsborstel kan een gezicht ophelderen.
 

Niet-destructief
Het voordeel van zo lang mogelijk in Lightroom te blijven werken is dat je ‘niet-destructief’ bezig bent: je verandert geen pixels, zoals dat in Photoshop wel het geval is. In Lightroom zijn je bewerkingen slechts ontwikkelinstructies in de database. Je kan altijd terug. Ten slotte kan je gemakkelijk bewerkingen synchroniseren: je verbetert één foto, en kopieert die instellingen dan naar een reeks vergelijkbare foto’s.


Toch zijn er gevallen waarin je Photoshop of Elements nodig hebt: bijvoorbeeld om het beste van twee foto’s te combineren met laagmaskers. Ook voor het maken van geavanceerde selecties zal je bij een van deze twee pixelbewerkers moeten aankloppen. Vaak kan je gewoon vanuit Lightroom naar de andere programma’s, mits je ze allebei hebt aangeschaft natuurlijk. Wanneer je vanuit Lightroom foto’s naar Photoshop (Elements) stuurt, worden de daar bewerkte versies nadien netjes aan je Lightroom-catalogus toegevoegd.

Mogelijkheden
Andere typische toepassingsmogelijkheden van Photoshop (Elements) zijn gevorderde huidretouches, het toevoegen van tekst, het werken met special-effectfilters, het vrijstaand maken van foto’s en het zeer handige ‘Vullen met behoud van inhoud’ om ongewenste elementen snel te verwijderen. Op de afbeelding gebruiken we de optie ‘Group Shot’ in Elements, waarmee je eenvoudig het beste van twee foto’s combineert.


Dat het circa zes keer duurdere Photoshop nog meer mogelijkheden heeft, mag niemand verwonderen. De belangrijkste verschilpunten voor fotografen zijn het werken in de CMYK-kleurruimte, de uitgebreidere mogelijkheden van 16 en 32 bitbestanden (HDR) en de grotere automatiseringsmogelijkheden via de zogenaamde ‘Actions’ (handelingen).

Conclusie
In een ideale workflow gebruik je Lightroom én Photoshop (Elements). Naargelang het soort fotografie dat je doet, kan je al veel in Lightroom bereiken. Alleen voor radicalere ingrepen, zoals het echt veranderen van de inhoud van het beeld, heb je Photoshop of Elements nodig. De keuze tussen deze twee hangt grotendeels af van je budget.

Photoshop is natuurlijk de standaard, maar voor veel particulieren is de prijs van meer dan 800 euro iets te hoog, tenzij je in aanmerking komt voor de veel gunstiger geprijsde studentenversie. Moet je op je budget letten, dan kan je al heel veel met het duo Lightroom en Photoshop Elements. Is dat nog te duur, dan volstaat alleen Elements, al is de raw-converter van die laatste maar beperkt.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117806_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117806_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117806_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117806_4.jpg” caption=”||||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.