DxO Optics is een programma om raw-bestanden te ontwikkelen en lensfouten te corrigeren. Kunnen fotografen het bekendere Adobe Lightroom vaarwel zeggen?
DxO Optics is een programma om raw-bestanden te ontwikkelen en lensfouten te corrigeren. Kunnen fotografen het bekendere Adobe Lightroom vaarwel zeggen?
Optics Pro 7 is anders dan de meeste beeldbewerkingssoftware. Het heeft niet de goocheltrucs van Adobe Photoshop en mist de organisatie van Adobe Lightroom. Wat biedt het dan wel? Zie het als een hulpmiddel om het maximale resultaat uit je beste foto’s te halen.
Standaardprofielen
Dit pakket doet het meeste van zijn werk met vooraf ingestelde profielen, die speciaal zijn gemaakt voor een combinatie van digitale body en lens. Met die profielen doet DxO regelrechte wonderen voor hoogwaardige afbeeldingen. Hoewel de verbeteringen van JPG-plaatjes aardig zijn, wordt veruit het beste resultaat met raw behaald, omdat de software daar met veel meer beeldinformatie kan werken.
Met onze testbeelden brengt Optics Pro ondergesneeuwde details weer boven tafel en verwijdert het probleemloos de meest opvallende afwijkingen. Het doet dat bovendien beter dan Lightroom.
Terwijl de standaardprofielen van het Adobe-programma alleen geometrische vervormingen, chromatische aberraties en vignettering repareren, voegt DxO daar ruisreductie, kleurcorrectie en beeldverscherping aan toe en slaagt het beter in het wegkrijgen van chromatische aberratie.
Uiteraard hangt de kwaliteit van het resultaat erg af van de aanwezigheid van jouw camera en lenzen in DxO’s database. De meeste populaire DLSR-camera’s zijn vertegenwoordigd, samen met enkele startersmodellen van Fujifilm, Panasonic en Samsung. Maar als je een onbekend merk hebt of een minder gespecialiseerde budgetcamera, kun je je geld beter besteden dan aan dit pakket.
In tegenstelling tot Lightroom biedt Optics Pro geen workflowmodule of andere organisatiemethoden. Een importfunctie is afwezig: je kiest simpelweg een map en opent je bestanden, terwijl je bij andere programma’s je foto's kunt taggen en sorteren. De interface legt zichzelf uit: drie tabbladen met, naast het eerder genoemde importeren, een modus voor bewerking en verwerking.
Aanpassingen
De bediening in de bewerktool is effectief, met de mogelijkheid om een origineel en zijn bewerking naast elkaar te zetten. Als DxO je profiel vindt, downloadt het dat meteen en past het toe. In sommige gevallen zijn er profielen voor speciale behandeling, bijvoorbeeld om de lichtste delen te benadrukken, maar die zijn vaak alleen verkrijgbaar voor het raw-formaat.
Mocht je niet tevreden zijn met de wijzigingen, dan kun je met de hand aan de slag. Naast standaardaanpassingen via het histogram kan je in het geavanceerde menu onder meer bijsnijden en rechttrekken. Opvallend is hier dat op één na alle geavanceerde functies steeds voor de gehele afbeelding werken, terwijl je bij Photoshop Elements of Lightroom ook lokale wijzigingen kunt aanbrengen.
De exportopties van Optics Pro zijn nogal beperkt. Het programma kan niet zelfstandig printen en het zegt veel dat, naast uploaden naar Flickr, de enige andere exportoptie ‘stuur naar Lightroom’ is.
DxO Optics Pro 7 is niet het meest stabiele programma dat we ooit zagen en zeker niet de uitgebreidste fotobewerkingssuite op de markt.
Maar zijn talent voor digitale fotocorrectie is onovertroffen en als je geen uitgebreide organisatie- of bewerkingsmogelijkheden nodig hebt, is het een geschenk uit de hemel.
Prijs: 199,99 euro
Wil je beter leren fotograferen?
Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).
Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.