Voor de lancering van de Nikon 1 nodigde Nikon de Europese pers uit naar Shanghai. De Nikon-fabriek in het nabijgelegen Wuxi District deed haar deuren open voor journalisten.

Voor de lancering van de Nikon 1 nodigde Nikon de Europese pers uit naar Shanghai. De Nikon-fabriek in het nabijgelegen Wuxi District deed voor het eerst sinds de opening in 2002 haar deuren open voor journalisten.

In Wuxi worden Coolpix-camera’s, lensmodules en sinds kort de Nikon 1 gemaakt. Op het moment van ons bezoek rolden er elke dag vijfduizend stuks van de J1 en 1.000 van de V1 van de band.

Hoewel, van bandwerk mogen we eigenlijk niet spreken. Het is verrassend om vast te stellen hoeveel handwerk er bij de productie van een camera komt kijken. De V1 telt 195 onderdelen en de minder complexe J1 nog altijd 183, en de meeste daarvan worden manueel geassembleerd. Het Nikon-logo en zelfs het witte bolletje op de lensvattting worden door mensenhand geschilderd.

Een groot deel van de 54.000 vierkante meter van de fabriek is gewijd aan de lensproductie. De glazen schijfjes die een lens zullen worden, komen uit een andere fabriek. In Wuxi worden ze geslepen en gepolijst, en met een coating beschilderd. Vervolgens worden de verschillende lenselementen indien nodig verlijmd, en in de lensbehuizing gemonteerd.

Voor al dat werk heeft Nikon in Wuxi ruim 8.000 personeelsleden in dienst. Ze werken in twee shifts van acht uur, al gaf een manager wel toe dat er regelmatig overuren gepresteerd worden. Een arbeidster die ik tijdens de rondleiding kon aanspreken vertelde dat ze 3.000 yuan verdiende, ongeveer 350 euro.
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118507_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/13/118507_1.jpg” caption=”De lenzen voor de Nikon 1 worden manueel geassembleerd.||Hier wordt de geheugenkaartsleuf verbonden met het moederbord van de camera.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.