Onderzoekers hebben een camera ontwikkeld die een beeld maakt van iets wat achter een hoek verstopt zit.

Onderzoekers hebben een camera ontwikkeld die een beeld maakt van iets wat achter een hoek verstopt zit.

Het is een staaltje technologisch vernuft van het MIT Media Lab in Amerika. Maar tegelijk is het doodeenvoudig als je de vergelijking met geluid en een echo maakt.

De camera in kwestie bevat lasers. De lichtimpulsen daarvan kaatsen tegen de muur, vervolgens tegen het object achter de hoek en weer tegen de muur. Sommige delen daarvan kaatsen terug tot aan de camera.

Omdat de deeltjes van de laser vanuit een andere hoek en op een verschillend tijdstip terugkaatsen, kan de camera berekenen hoe de deeltjes zijn gebotst om op basis daarvan een driedimensionaal beeld te vormen.

Lasercamera kijkt achter hoeken.

In totaal worden er zestig laserimpulsen afgevuurd, telkens vanaf een andere positie om een zo accuraat mogelijk beeld te vormen. Die berekeningen duren momenteel een aantal minuten, maar volgens Nature hopen de onderzoekers dit op termijn terug te brengen naar minder dan tien seconden.

Verwacht niet dat de technologie de volgende jaren al opduikt in je pocket- of spiegelreflexcamera. In eerste instantie wordt vooral gedacht aan het gebruik door politiediensten en brandweerlui in gevaarlijke situaties.

[extern_gallery urls=”||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/12/lasercamera.jpg” caption=”Lasercamera kijkt achter hoeken.||Lasercamera kijkt achter hoeken.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.