De basisregel van een back-up is dat je minstens één recente kopie van je bestanden moet hebben. Als er iets misgaat met het originele bestand, kan je teruggrijpen naar die (identieke) kopie. Wanneer je voor de eerste keer een back-up maakt, worden alle bestanden die je selecteert naar het back-upmedium weggeschreven. Zo’n eerste back-up noemen […]

De basisregel van een back-up is dat je minstens één recente kopie van je bestanden moet hebben. Als er iets misgaat met het originele bestand, kan je teruggrijpen naar die (identieke) kopie.
Wanneer je voor de eerste keer een back-up maakt, worden alle bestanden die je selecteert naar het back-upmedium weggeschreven. Zo’n eerste back-up noemen we een volledige (full) back-up. Het is belangrijk dat je daarna regelmatig je back-up laat aanvullen met nieuw toegevoegde en gewijzigde bestanden. Zoiets heet een incrementele back-up. Omdat alleen nieuwe of gewijzigde bestanden worden weggeschreven, is zo’n back-up veel sneller klaar dan een volledige back-up.
Hoe vaak je een incrementele back-up moet maken, hangt van je typische gebruik af. Wie dagelijks nieuwe foto’s op z’n pc zet en veel foto’s bewerkt, moet vaker back-ups maken dan iemand die slechts om de twee of drie weken met de camera op stap gaat. Maar zelfs als je weinig foto’s toevoegt, kan het geen kwaad om bijvoorbeeld elke dag (of zelfs uur) een back-up te maken. Dat gaat erg gemakkelijk, zelfs automatisch, als je het in de software instelt.
Naast automatische geplande back-ups kan je ook extra back-ups uitvoeren op het moment dat jij verkiest. Sommige fotografen maken bijvoorbeeld een back-up van alle nieuwe foto’s meteen nadat ze die vanaf de geheugenkaart hebben geïmporteerd, en beginnen dan pas met het catalogeren of bewerken van die foto’s.

Back-up software
In principe heb je geen speciale software nodig om back-ups te maken: het volstaat om de bestanden manueel naar een back-uplocatie te kopiëren. Maar erg handig is dat niet, en slechts weinigen hebben de discipline om regelmatig manuele back-ups te maken.
Werk je met Windows Vista, dan kan je het ‘Back-up Centrum’ van dat besturingssysteem gebruiken voor automatische back-ups. Je kiest welke mappen je in de back-up wil opnemen, en hoe vaak er een incrementele back-up gemaakt moet worden.
Als je Windows XP gebruikt of meer opties wil dan het Back-up Centrum van Windows Vista bevat, heb je back-upsoftware nodig. De keuze gaat van eenvoudige gratis tools tot professionele pakketten die back-ups van meerdere computers en servers kunnen beheren. Een erg populaire gratis oplossing is SyncBack, dat back-up en synchronisatie biedt. Bij die tweede werkwijze worden bestanden op twee locaties vergeleken en eventueel gelijkgeschakeld. Vaak wordt back-upsoftware ook gewoon bij een externe harde schijf geleverd.
Gebruik je een Mac met Mac OS X Leopard, dan heb je met ‘Time Machine’ een handig back-upprogramma aan boord. Zodra je een externe schijf aansluit, zal Time Machine voorstellen om daar een volledige back-up op te zetten en vanaf dan elk uur een incrementele back-up maken.
 

 

Advertentie

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2010/08/TimeMachine.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2010/08/vista.jpg” caption=”Mac-gebruikers kunnen back-uppen via Time Machine.||Wie Vista heeft, kan het Back-upcenter gebruiken”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.