Een nieuwe reeks fotoboeken werpt een ongekend licht op de Tweede Wereldoorlog in België. In het eerste deel schetst Chantal Kesteloot een geschiedenis van Brussel tijdens de oorlog.

Een nieuwe reeks fotoboeken werpt een ongekend licht op de Tweede Wereldoorlog in België. In het eerste deel schetst Chantal Kesteloot een geschiedenis van Brussel tijdens de oorlog.

Het SOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) bezit een collectie van zowat 60.000 foto’s over het bezette België. Ze omvat foto’s van persagentschappen, propagandafoto’s maar ook foto’s van vele honderden amateur- en vakfotografen. Dat rijke visuele archief werd tot op heden nauwelijks gevaloriseerd. Met een reeks van vijf boeken wil het SOMA nu een visuele geschiedenis van de oorlog in België schrijven.

Historica Chantal Kesteloot bijt de spits af met een boek over Brussel. Daarbij volgt ze de chronologie vanaf de Duitse inval in mei 1940 tot de bevrijding in september 1944. Tegen deze chronologische achtergrond is het boek thematisch ingedeeld, met aandacht voor propagandafoto’s, patriottisme en collaboratie, en de oorlog in het dagelijkse leven.

Een revelatie zijn de kleurendia’s van de Duitse propagandafotograaf Otto Kropf, die van 1940 tot 1943 in België verbleef. Zijn beelden van Duitse soldaten die aan een ijsje likken, of van rolschaatsende jongeren in het Terkamerenbos lijken wel vakantiekiekjes. Maar dat nogal idyllische beeld van de bezette stad wordt snel gecorrigeerd door de hoofdstukken met foto’s over de Jodenvervolgingen, aanslagen tegen personen en geallieerde bombardementen.

In dezelfde reeks volgen nog boeken over Antwerpen, Vlaamse steden, Waalse steden en plattelandsdorpen in de oorlog. Het BELvue Museum in Brussel werkt aan een tentoonstelling op basis van dit boek.

Chantal Kesteloot, Steden in oorlog: Brussel 1940-1944. Meulenhoff-Manteau 2009. Gebonden, 154 blz, 24,95 euro. ISBN 9789085422075

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/49/20091130_shoot_steden0.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/49/20091130_shoot_steden1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/49/20091130_shoot_steden2.jpg” caption=”In het eerste deel schetst Chantal Kesteloot een geschiedenis van Brussel tijdens de oorlog.||Duitse soldaten in Brussel. Kleurendia Otto Kroph, SOMA/Spronk.||Publiek op een bijeenkomst van de antisemitische organisatie ‘Volksverwering’. Sipho/SOMA.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.